Tokom ljeta uglavnom svi posežemo za brzim receptima za kolače, pa je ovaj kokos kolač idealan izbor.
Pravi se od osnovnih namirnica koje sigurno već imate u kuhinji, a rezultat je mekana i mirisna poslastica za koju vam neće biti potrebno previše vremena, već samo jednostavna priprema i pola sata pečenja, piše B92.
Napomenućemo da je mjera čaša od 2 dl, a potrebno vam je:
– čaša jogurta
– čaša mlijeka
– čaša ulja
– čaša kokosa
– kesica vanilin šećera
– 2 čaše šećera
– 2 čaše brašna
– kašičica praška za pecivo
Priprema
U većoj posudi, varjačom ili špatulom, sjedinite jogurt, mlijeko i ulje. Dodajte kokos, vanilin šećer i šećer, pa nastavite da miješate dok ne dobijete glatku smjesu.
Postepeno umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Smjesu prebacite u manji kalup (20 × 17 cm), prethodno namašćen i pobrašnjen.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta, provjeravajući čačkalicom da li je pečeno.
Glazura
– 100 g tamne čokolade
– 3 kašike ulja
Otopite čokoladu s uljem na pari ili na vrlo laganoj vatri i prelijte preko toplog kolača. Sačekajte da se glazura stegne, pa isjecite kolač na porcije.
Kako bi glazura bila sjajna i ravnomjerno se rasporedila, prelivajte kolač dok je još topao, a potom sačekajte malo, dok se čokolada potpuno ne stvrdne, da biste kolač isjekli.
(Vijesti.ba)