Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Na SP-u u atletici dogodila se jedna od najvećih senzacija u historiji

    22. Septembra 2025.

    Na rimskom aerodromu otvoren luksuzni hotel za neobične goste

    22. Septembra 2025.

    Putnica privedena u Njemačkoj prije leta za BiH, drama riješena jednim pozivom

    22. Septembra 2025.

    Arsenal sjajnim pogotkom Martinellija u nadoknadi izvukao bod protiv Cityja

    22. Septembra 2025.

    Glamurozno vjenčanje Emira Ganića i Delile Softić u Splitu

    22. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Janjetina povezana s dugoročnim kognitivnim dobrobitima
    Magazin

    Janjetina povezana s dugoročnim kognitivnim dobrobitima

    5. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Hrana koju jedemo igra presudnu ulogu u strukturi i zdravlju mozga, a namirnice bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama mogu poboljšati pamćenje, kognitivne funkcije i opće zdravlje.

    Istraživanja su pokazala da MIND dijeta, kombinacija mediteranske i DASH dijete, može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i demencije, piše EatingWell.

    Zeleno lisnato povrće

    Zeleno lisnato povrće, poput kelja i špinata, prava je riznica hranjivih tvari, uključujući vitamin K, beta-karoten, folat i vitamin E. Vitamin E je antioksidans koji štiti stanice od oštećenja i povezuje se sa sprječavanjem kognitivnog pada kod starijih osoba.

    Vitamin K i beta-karoten također pomažu u sprječavanju gubitka pamćenja i poboljšanjukognicije. Povećati unos lisnatog povrća nije teško – jednostavno dodajte u smoothie ili kao prilog uz omiljeni složenac.

    Janjetina

    Iako može zvučati iznenađujuće, janjetina je povezana s dugoročnim kognitivnim dobrobitima. Jedno desetogodišnje istraživanje pokazalo je da bi sedmična konzumacija janjetine, za razliku od drugog crvenog mesa, mogla poboljšati dugoročnu kogniciju. Budući da je dostupna tokom cijele godine, lako ju je uvrstiti u prehranu. Možete je dodati omiljenom gulašu.

    Jaja

    Jaja su jedna od najpopularnijih namirnica za doručak, i to s dobrim razlogom. Nude brojne zdravstvene prednosti, naročito za zdravlje mozga. Istraživanja pokazuju da je redovna konzumacija jaja povezana sa smanjenim gubitkom pamćenja kod starijih osoba. Jaja su jedan od najboljih izvora kolina, koji podržava funkciju mozga održavanjempamćenja i komunikacije između moždanih stanica. Iako se obično jedu za doručak, odličan su izbor za bilo koji obrok, primjerice u slanom quicheu za večeru.

    Losos

    Losos je poznat kao izvrstan izvor proteina, ali je također fantastičan za zdravlje mozga. Masna riba poput lososa bogata je omega-3 masnim kiselinama, ključnima za razvoj i funkciju mozga. Osim toga, ove masne kiseline povezane su sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i artritisa. Losos se može peći i poslužiti s obiljem povrća ili dodati u omiljeno jelo od tjestenine.

    Borovnice

    Iako je sve bobičasto voće korisno za zdravlje mozga, borovnice su na vrhu popisa. Sadrže esencijalne hranjive tvari poput vitamina C i K, mangana i fitonutrijenata koji potiču protok krvi i kisika u mozak, što rezultira boljom koncentracijom. Istraživanja sugeriraju da konzumacija borovnica može pomoći u očuvanju kognitivne funkcije i smanjenju rizika od demencije. Uživajte u njima u smoothieju ili ih zgnječite kako biste napravili ukusan džem s chia sjemenkama, prenosi Index.hr.

    Orasi

    Svi orašasti plodovi odličan su dodatak prehrani, no orasi najviše doprinose zdravlju mozga. Istraživanja sugeriraju da konzumacija oko 30 do 60 grama oraha dnevno može poboljšati kognitivnu funkciju. To je zato što su izvrstan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), biljne omega-3 masne kiseline koja pomaže u suzbijanju kognitivnog propadanja smanjenjem upala i oksidativnog stresa. Pokušajte dodati šaku oraha u salatu ili ih kombinirajte s pečenim povrćem.

    (Vijesti.ba) 

     

     

    Možda vas zanima

    Na rimskom aerodromu otvoren luksuzni hotel za neobične goste

    22. Septembra 2025.

    Glamurozno vjenčanje Emira Ganića i Delile Softić u Splitu

    22. Septembra 2025.

    Kada žgaravica postaje znak upozorenja: Na ovo obavezno obratite pažnju

    22. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Na SP-u u atletici dogodila se jedna od najvećih senzacija u historiji

    22. Septembra 2025.1 Min Read

    Na SP-u u atletici dogodila se jedna od najvećih senzacija u historiji

    Na rimskom aerodromu otvoren luksuzni hotel za neobične goste

    22. Septembra 2025.

    Putnica privedena u Njemačkoj prije leta za BiH, drama riješena jednim pozivom

    22. Septembra 2025.

    Arsenal sjajnim pogotkom Martinellija u nadoknadi izvukao bod protiv Cityja

    22. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.