Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Kosovo traži kaznu za Lech i Zvezdu zbog provokativnog transparenta

    9. Augusta 2025.

    Zaboravite maslinovo ulje i puter, ovo je tajna savršenog odreska

    9. Augusta 2025.

    Harun Hušidić ponos USK-a i BiH

    9. Augusta 2025.

    KK Bosna otvara ABA sezonu u Beogradu, pa dočekuje tri velikana

    9. Augusta 2025.

    Bilećanin Ranko Ivković ulovio dva soma kapitalca teška ukupno 120 kilograma

    9. Augusta 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Prevelike količine pomfrita povećavaju rizik od bolesti
    Magazin

    Prevelike količine pomfrita povećavaju rizik od bolesti

    8. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ali ono što bi mnoge moglo zabrinuti jeste upravo preporučena maksimalna količina pomfrita – tek tri porcije u sedam dana.

    Budimo realni, ništa se ne može uporediti s neodoljivim ukusom vrućeg pomfrita posutog solju, upravo izvađenog iz friteze. No pritom valja znati i da to može imati grozne posljedice po zdravlje.

    Naime, studija objavljena u srijedu u prestižnom medicinskom časopisu The BMJ pokazala je da osobe koje jedu pomfrit tri puta sedmično imaju 20 posto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Rizik je još viši kod onih koji krompir konzumiraju pet puta sedmično – čak 27 posto.

    Međutim, dobra vijest za ljubitelje krompira jeste da isti rizik nije uočen kod konzumacije kuvanog, pečenog ili pire krompira. Drugim riječima, način pripreme čini drastičnu razliku.

    Međunarodni istraživački tim, u kojem su učestvovali i stručnjaci sa Univerziteta u Kembridžu, analizirao je zdravstvene podatke više od 205.000 američkih zdravstvenih radnika. Njihove prehrambene navike pratile su se putem redovnih anketa, a njihovo zdravlje nadzirano je gotovo četiri decenije. Tokom tog dugotrajnog perioda praćenja zabilježeno je oko 22.000 slučajeva dijabetesa tipa 2.

    „Rizici povezani s konzumacijom krompira razlikuju se u zavisnosti od načina pripreme“, napisali su autori studije. „Povezanost između većeg unosa krompira i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2 prvenstveno je posljedica konzumacije pomfrita.“

    Zanimljivo je i da su istraživači otkrili kako zamjena tri porcije krompira sedmično cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za 8 posto, prenosi tportal.

     

    (Vijesti.ba) 

    Možda vas zanima

    Zaboravite maslinovo ulje i puter, ovo je tajna savršenog odreska

    9. Augusta 2025.

    Bilećanin Ranko Ivković ulovio dva soma kapitalca teška ukupno 120 kilograma

    9. Augusta 2025.

    Program Sarajevo Film Festivala u Ljetnom piknik kinu Ilidža

    9. Augusta 2025.
    Najnovije
    Sport

    Kosovo traži kaznu za Lech i Zvezdu zbog provokativnog transparenta

    9. Augusta 2025.1 Min Read

    Tokom utakmice, na tribinama poljskih navijača bio je istaknut slogan s porukom “Kosovo je Srbija”,…

    Zaboravite maslinovo ulje i puter, ovo je tajna savršenog odreska

    9. Augusta 2025.

    Harun Hušidić ponos USK-a i BiH

    9. Augusta 2025.

    KK Bosna otvara ABA sezonu u Beogradu, pa dočekuje tri velikana

    9. Augusta 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.