Maslac i maslinovo ulje imaju nisku tačku dimljenja, što može dovesti do zagorijevanja i gubitka okusa mesa.
Umjesto toga, kulinarski stručnjaci preporučuju ulje od avokada koje bolje podnosi visoke temperature.
Avokadovo ulje ima tačku dimljenja od 270°C i neutralan okus, što omogućava da prirodni okus mesa i začina dođe do izražaja. Osim toga, bogato je zdravim mastima i ostaje stabilno pri visokim temperaturama, idealno za stvaranje zapečene korice bez dima i gorkog okusa.
Za pripremu, zagrijte tavu od lijevanog željeza u rerni na 260°C, zatim začinite odrezak solju i biberom, i premažite ga uljem od avokada. Na šporetu pecite minutu sa svake strane da dobijete hrskavu koricu, pa vratite u rernu na dodatne dvije minute (ili više ako je meso deblje).
Nakon pečenja, ostavite meso da odmori nekoliko minuta, kako bi sokovi ostali unutar mesa. Taj mali korak čini razliku između suhog i sočnog odreska.
Rezultat je savršeno pečen odrezak s karameliziranom koricom i mekanom unutrašnjosti. I dok maslinovo ulje i maslac mogu poslužiti kao završni dodatak, avokadovo ulje je ključ uspješnog pečenja od početka do kraja.
(Vijesti.ba)