Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    FK Sarajevo: Svjesno nam se nanosi šteta od nelegalnog FS KS

    16. Augusta 2025.

    Tajna savršenih palačinki: 4 trika koja olakšavaju pripremu

    16. Augusta 2025.

    Bh. par Fatić i Nedić nisu uspjeli ući u polufinale dublova turnira u Sofiji

    16. Augusta 2025.

    Zmajevi spremni za Belgiju: Fokus na odbrani pred Eurobasket

    15. Augusta 2025.

    Mustafićev “Paviljon” na SFF-u: Priča o zatvorima i slobodi koju bh. film tek treba osvojiti

    15. Augusta 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Gaspačo – hladna supa za vruće ljetnje dane
    Magazin

    Gaspačo – hladna supa za vruće ljetnje dane

    14. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Donosimo recept za gaspačo – osvežavajuću, tradicionalnu špansku supu od svežeg povrća koja se priprema potpuno bez kuhanja.

    Ova hladna supa potiče iz andaluzijske kuhinje, mada postoje pretpostavke da joj korijeni sežu do arapske gastronomije. Smatra se da su je u Španiju i Portugal donijeli Mavari, gdje je vremenom postala jedno od omiljenih ljetnjih jela.

    Gaspačo ne mora biti samo supa, može biti i lagani ljetnji obrok koji će vas osvježiti, okrijepiti i iznenaditi. Supa se služi sa kockicama hljeba i peršunom ili bosiljkom, po želji, piše Miss7.

    Sastojci:

    •     3 srednje velika paradajza
    •     krastavac srednje veličine ili pola velikog
    •     crvena paprika
    •     zelena paprika
    •     mali crni luk
    •     2 čena bijelog luka
    •     ½ dl maslinovog ulja
    •     1/2 limuna (sok)
    •     kašika balzamiko sirćeta
    •     so
    •     biber
    •     5-6 svježih listova bosiljka
    •     ljuta paprika po ukusu.

    Priprema:

    1.     Ako želite da skinete koru sa paradajza, zarežite X na sredini dna i stavite ga u ključalu vodu na minut ili dva, a zatim odmah u ledenu vodu na isto vrijeme. Kora će se tada lako oljuštiti. Ako vam ne smeta kora, možete pripremiti gaspačo bez ljuštenja paradajza.
    2.     Isjeckajte povrće i stavite ga u blender i dodajte ostale sastojke.
    3.     Izblendirajte i to je to.
    4.     Poslužite sa prepečenim hljebom ili krutonima, a po želji pospite svježim peršunom ili bosiljkom.

    Savjet plus:

    Gaspačo je najbolje jesti hladan, ali ako nemate puno vremena za hlađenje i imate kockice leda u zamrzivaču, dodajte 4 do 5 kockica drugi put kada je izblendirate i supa će biti prilično svježa. Ako možete, ostavite je da se hladi u frižideru najmanje pola sata.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Tajna savršenih palačinki: 4 trika koja olakšavaju pripremu

    16. Augusta 2025.

    Mustafićev “Paviljon” na SFF-u: Priča o zatvorima i slobodi koju bh. film tek treba osvojiti

    15. Augusta 2025.

    Savjet ljekara: Ovo povrće nikada ne kuhajte, jedite ga sirovo

    15. Augusta 2025.
    Najnovije
    Sport

    FK Sarajevo: Svjesno nam se nanosi šteta od nelegalnog FS KS

    16. Augusta 2025.2 Mins Read

    Fudbalski klub Sarajevo se oglasio nakon što je Fudbalski savez Kantona Sarajevo objavio, kako oni…

    Tajna savršenih palačinki: 4 trika koja olakšavaju pripremu

    16. Augusta 2025.

    Bh. par Fatić i Nedić nisu uspjeli ući u polufinale dublova turnira u Sofiji

    16. Augusta 2025.

    Zmajevi spremni za Belgiju: Fokus na odbrani pred Eurobasket

    15. Augusta 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.