Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Nenad Marković napustio klupu turskog Bursaspora

    12. Novembra 2025.

    Đoković o Sinneru: Progledali su mu kroz prste zbog dopinga

    12. Novembra 2025.

    Sporazumni raskid sa Škorom, Tomislav Gričar novi direktor Akademije FK Sarajevo

    12. Novembra 2025.

    Spojili nespojivo: Devito i Bajaga snimili duet

    12. Novembra 2025.

    Težak poraz Bosne na gostovanju kod Murcije

    12. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Napravite domaći pasirani paradajz: Traje i do dvije godine
    Magazin

    Napravite domaći pasirani paradajz: Traje i do dvije godine

    14. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ako ste ikada željeli napraviti domaći pasirani paradajz bez ijednog grama konzervansa, a da pritom zadrži svježinu i do dvije godine, ovo je recept koji ste tražili

    Ovaj recept je jednostavan, siguran i ne zahtijeva nikakve dodatke. Paradajz se kuha, pasira i sterilizira na način koji su koristile naše bake, uz nekoliko malih trikova koji mu produžavaju trajnost – i to potpuno bez konzervansa. Nema hemije, nema komplikacija – samo paradajz, malo truda i provjerena tehnika, piše Krstarica.rs.

    Sastojci:

    Priprema korak po korak:

    1. Paradajz dobro operite, uklonite peteljke i narežite na četvrtine.

    2. Kuhajte ga na laganoj vatri dok ne pusti sok i potpuno omekša (oko 30 minuta).

    3. Pasirajte paradajz kroz pasirku ili sito kako biste uklonili kožicu i sjemenke.

    4. Dobiveni pasirani paradajz vratite u šerpu i kuhajte još 1–2 sata, dok ne postigne željenu gustoću.

    5. Vruć pasirani paradajz sipajte u sterilizirane tegle, dobro zatvorite i okrenite naopako 5 minuta.

    6. Vratite tegle u uspravan položaj, pokrijte ih dekom i ostavite da se hlade 24 sata.

    Koliko može trajati?

    Ako su tegle dobro zatvorene i čuvane na tamnom i hladnom mjestu, ovako pripremljen pasirani paradajz može trajati i do dvije godine – bez konzervansa i kvarenja.

    Savjeti iz naroda:

    • Za dodatnu aromu možete dodati malo bosiljka ili origana, ali u tom slučaju najbolje ga je potrošiti u roku od godinu dana.

    • Ne dodajte ulje – ono skraćuje trajnost.

    • Najbolje sorte za pasirani paradajz su volovsko srce i jabučar, jer imaju puno mesa i malo vode.

    Ovo nije samo recept – to je povratak domaćem, zdravom i jednostavnom. Kad jednom probate, industrijski paradajz u tetrapaku više neće imati šanse u vašoj kuhinji.

    Možda vas zanima

    Spojili nespojivo: Devito i Bajaga snimili duet

    12. Novembra 2025.

    Nova ludnica zbog Aleksandre Prijović: Ulaznice nestaju brzinom munje

    11. Novembra 2025.

    Poznata novinarka “ukrala” show na derbiju: Vidio sam filmove koji ovako počinju…

    11. Novembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Nenad Marković napustio klupu turskog Bursaspora

    12. Novembra 2025.1 Min Read

    Nenad Marković je raskinuo saradnju sa turskim Bursasporom i tražit će novi angažman.Markovićev angažman u…

    Đoković o Sinneru: Progledali su mu kroz prste zbog dopinga

    12. Novembra 2025.

    Sporazumni raskid sa Škorom, Tomislav Gričar novi direktor Akademije FK Sarajevo

    12. Novembra 2025.

    Spojili nespojivo: Devito i Bajaga snimili duet

    12. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.