Cijene hrane u BiH ne miruju. Ovog ljeta, posebno je skupo pečenje, i to ono koje građani najviše vole jagnjeće.
Tako, u pojedinim resoranima kilogram ove slane poslastice ide i do 75 KM?!
S druge strane, kilogram svježe jagnjetine u mesnicama košta oko 30 KM, dok kilogram žive vage, u prosjeku, košta 9 KM. Nije teško izračunati da je kilogram pečene jagnjetine 8 puta skuplji od kilograma žive vage, te dva i po puta skuplji od svježe jagnjetine.
Jasno je da pečenje treba i mora da je skuplje od svježeg mesa, ali da li baš toliko…
„Mora li biti janjetina?! Imaju pileća krilca i bataci, sve na roštilj, lijepo miriše.“
„Nemojte kupovati, pa će biti 10 KM kila.“
„Ne znam koja budala to plaća. Uzmi čorbicu pojedi, i dalje, ako si gladan, jedi meso gdje je cijena upola manje.“
„Šta se zamarate sa tim pečenjem. Kome je skupo neka ne uzima. Ako već hoćeš pečenje, kupiš janje živo i ispečeš sebi. Tri puta jeftinije i kraj priče. A oni koji žele biti gospoda, neka kupuju i po 200 KM…“, neki su od komentara na društvenim mrežama.