Slobodni radikali nastaju prirodno, ali njihov nivo se znatno povećava zbog vanjskih faktora poput zagađenja, pesticida, sunčeve svjetlosti, te loših životnih navika, kao što su nezdrava ishrana, pušenje i nedostatak sna. Dugotrajna izloženost oksidativnom stresu povezuje se s hroničnim upalama i razvojem brojnih bolesti.
Srećom, antioksidansi mogu neutralisati slobodne radikale i zaštititi organizam. Jedan od najjednostavnijih načina da ih unesemo dovoljno jeste redovna konzumacija voća.
U nastavku donosimo šest vrsta voća koje se posebno ističu svojim protivupalnim svojstvima.
Borovnice
Borovnice se s razlogom nazivaju supervoćem. Njihova tamnoplava boja potiče od antocijana, snažnih spojeva koji smanjuju upale i štite ćelije. Uz flavonoide i fenolne kiseline, pomažu i zdravlju mozga, a mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Istraživanja pokazuju da borovnice doprinose i boljoj regulaciji telesne težine. U 100 grama nalazi se čak oko 9 milimola antioksidansa.
Nar
Sočne sjemenke nara bogate su antioksidansima i protivupalnim spojevima. Najpoznatiji među njima je punikalagin, koji je u laboratorijskim studijama pokazao potencijal u usporavanju rasta ćelija raka. Iako su potrebna dalja istraživanja na ljudima, rani rezultati su obećavajući. Redovna konzumacija nara povezuje se sa smanjenjem rizika od gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Porcija od 100 grama sadrži oko 9 milimola antioksidansa.
Višnje
Višnje sadrže cio niz korisnih spojeva, a poznate su po blago protivupalnom djelovanju. Redovna konzumacija – svježih, smrznutih ili u obliku soka – može pomoći u smanjenju upalnih procesa. Osim toga, zbog prisutnosti polifenola, vitamina i melatonina, višnje mogu doprinijeti i boljem kvalitetu sna. U 100 grama nalazi se do 7 milimola antioksidansa.
Kupine
Kupine nisu samo ukusne, već i nutritivno bogate. Sadrže vitamine A i C, karotenoide i brojne fenolne spojeve. Posebno su bogate antocijanima i terpenoidima koji pomažu u smanjenju upala. Jedna porcija od 100 grama sadrži oko 6 milimola antioksidansa.
Gođi bobice
Gođi bobice potiču iz Azije, a njihov slatko-kiseli ukus podseća na brusnice. Njihova jarka boja potiče od karotenoida, a posebno su bogate zeaksantinom, antioksidansom koji čuva zdravlje očiju. Neka istraživanja sugerišu da gođi bobice mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi, snižavanju holesterola i jačanju imuniteta, no potrebna su dodatna istraživanja. U 100 grama ima oko 4 milimola antioksidansa.
Maline
Maline su prepune antioksidansa poput antocijana, elagitanina i vitamina C. Laboratorijska istraživanja pokazala su da njihovi spojevi mogu smanjiti oksidativni stres i upale povezane s hroničnim bolestima, uključujući rak. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja na ljudima. U 100 grama malina nalazi se oko 4 milimola antioksidansa.
(Vijesti.ba)