Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Halid Bešlić leži u poznatoj bh. bolnici na odjelu nefrologije

    23. Augusta 2025.

    Milorad Dodik priznao da namješta izbore, iza govornice NSRS pozvao da se namjesti prolazak u Skupštinu jednog poslanika

    23. Augusta 2025.

    Štimac: Želim što prije zaboraviti ono što se desilo

    23. Augusta 2025.

    Ljuto grožđe: Zimnica kakvu još niste probali, a oduševit će vas

    23. Augusta 2025.

    Danas dženaza majci i kćerci stradalim u teškoj nesreći kod Prijedora

    23. Augusta 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Vrlo jednostavno: Nakon ovoga nikada više nećete skuhati ljepljivu rižu
    Magazin

    Vrlo jednostavno: Nakon ovoga nikada više nećete skuhati ljepljivu rižu

    22. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Poznati britanski kuhar Gordon Ramsay otkrio je jednostavan vodič za pripremu savršeno kuhane riže, koja je, kako tvrdi, svaki put “lagana, rastresita i ukusna”.

    U videu objavljenom na svom zvaničnom YouTube kanalu, Ramsay je demonstrirao pet ključnih koraka koji pomažu da izbjegnete ljepljivu, prekuhanu ili sirovu rižu.

    Prvi korak, ističe on, jeste temeljito pranje riže pod hladnom vodom kako bi se uklonio višak škroba. – “Uvijek koristite hladnu vodu i isperite rižu da spriječite stvaranje grudvica”, poručio je Ramsay. Nakon pranja, riža se stavlja u lonac i začini solju i biberom, a za dodatnu aromu savjetuje dodavanje tri zgnječena zrna kardamoma i jedne zvjezdaste anise.

    Vrlo važan detalj je i tačan omjer vode i riže. Ramsay preporučuje omjer jedan dio riže na jedan i po dio vode – na primjer, za 400 grama riže koristi se 600 mililitara vode. Pravilno mjerenje, objašnjava, presudno je da riža ne postane gnjecava ili da ostane sirova.

    Nakon što se doda voda, riža se prvo kuha na visokoj temperaturi, ali čim proključa, temperatura se smanjuje na lagano kuhanje u trajanju od osam do deset minuta. Tokom kuhanja, poklopac se ne smije podizati jer je para ključna za ravnomjerno kuhanje.

    Posljednji korak je odmor – nakon što se skloni s vatre, riža se ostavlja deset minuta, a zatim se zrna nježno razdvoje viljuškom. – “Kada je promiješate viljuškom, postaje stvarno lijepa, lagana i rastresita. To je savršeno kuhana riža”, zaključio je Ramsay.

    ( Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Halid Bešlić leži u poznatoj bh. bolnici na odjelu nefrologije

    23. Augusta 2025.

    Ljuto grožđe: Zimnica kakvu još niste probali, a oduševit će vas

    23. Augusta 2025.

    Konzumiranje ove hrane može smanjiti rizik od raka za 36 posto

    23. Augusta 2025.
    Najnovije
    Magazin

    Halid Bešlić leži u poznatoj bh. bolnici na odjelu nefrologije

    23. Augusta 2025.1 Min Read

    Pjevač Halid Bešlić otkazao je koncert u Gradačcu koji je trebao biti održan 27. augusta…

    Milorad Dodik priznao da namješta izbore, iza govornice NSRS pozvao da se namjesti prolazak u Skupštinu jednog poslanika

    23. Augusta 2025.

    Štimac: Želim što prije zaboraviti ono što se desilo

    23. Augusta 2025.

    Ljuto grožđe: Zimnica kakvu još niste probali, a oduševit će vas

    23. Augusta 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.