Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Chelsea deklasirao West Ham u gradskom derbiju

    23. Augusta 2025.

    Kako LED svjetlo štiti kožu od ljetnih oštećenja?

    23. Augusta 2025.

    Moćni Bayern pregazio Leipzig

    23. Augusta 2025.

    Oksfordice se vraćaju: Kako je ova klasična cipela osvojila modni svijet ponovo?

    23. Augusta 2025.

    Štimac: Znam da me na Grbavici čeka publika koja razumije fudbal

    23. Augusta 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ljuto grožđe: Zimnica kakvu još niste probali, a oduševit će vas
    Magazin

    Ljuto grožđe: Zimnica kakvu još niste probali, a oduševit će vas

    23. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ako ste mislili da ste probali sve vrste zimnice i salata, recept za ljuto grožđe sigurno će vas iznenaditi.

    Ova salata spaja slatkasto-kiselkaste note grožđa s ljutinom papričica, stvarajući neobičan i osvježavajući ukus koji će oduševiti ljubitelje pikantnog. Može se poslužiti i kao salata i kao prilog uz glavno jelo, a idealno bi bilo koristiti grožđe bez sjemenki, iako će svaka vrsta grožđa – crno, crveno ili bijelo – dati odličan rezultat.

    Za pripremu je potrebno grožđe oprati i odvojiti bobice od peteljki. Vodu zagrijati, dodati šećer, so i začine poput bibera u zrnu, lovorovog lista i pimenta, i miješati dok se sve ne otopi. Kada se tečnost ohladi, dodaje se sirće i vinobran ili neki drugi konzervans, a zatim se preko složenog grožđa i ljutih papričica prelije ova kiselkasta smjesa. Bobice moraju biti potpuno potopljene u tečnosti, a po želji se mogu prekriti mrežicom i lagano pritisnuti kako ne bi isplivale. Tegle se zatvaraju i ostavljaju nekoliko dana na hladnom i tamnom mjestu, poput špajza ili podruma, da se ukisele.

    Broj i vrsta paprika zavisi od ličnog ukusa – domaće feferonke daju blaži, voćni ukus, dok habanero ili moruga stvaraju intenzivniju ljutinu koja se savršeno slaže s grožđem. Crno grožđe može obojiti i svjetlije vrste, dajući cijeloj salati tamniju nijansu, dok krupnije bobice s tanjom ljuskom daju najbolju teksturu i ukus.

    Ljuto grožđe možda nije klasična zimnica na koju smo navikli, ali svojim jedinstvenim spojem slatkog i ljutog sigurno će osvojiti sve koji vole neobične i intenzivne ukuse.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Kako LED svjetlo štiti kožu od ljetnih oštećenja?

    23. Augusta 2025.

    Oksfordice se vraćaju: Kako je ova klasična cipela osvojila modni svijet ponovo?

    23. Augusta 2025.

    Layla Benitez zatvorila SFF uz spektakl na otvorenom

    23. Augusta 2025.
    Najnovije
    Sport

    Chelsea deklasirao West Ham u gradskom derbiju

    23. Augusta 2025.1 Min Read

    Chelsea je nakon remija s Crystal Palaceom u drugom kolu Premier lige stigao do prve…

    Kako LED svjetlo štiti kožu od ljetnih oštećenja?

    23. Augusta 2025.

    Moćni Bayern pregazio Leipzig

    23. Augusta 2025.

    Oksfordice se vraćaju: Kako je ova klasična cipela osvojila modni svijet ponovo?

    23. Augusta 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.