Mnogi ljudi dan ne mogu zamisliti bez jutarnje kafe, ali nutricionisti upozoravaju da šoljicu omiljenog napitka ne bi trebalo piti odmah nakon buđenja.
Prema riječima nutricionistkinje Nikole Ladlam-Rejn, idealno vrijeme za ispijanje kafe je između 9:30 i 11:30 sati, kada nivo hormona kortizola – poznatog i kao hormon budnosti – počinje da opada. Ako kafu popijemo ranije, njen efekat može biti oslabljen jer je kortizol prirodno povišen odmah poslije buđenja.
„Najbolje je izbjeći kafu u ranim jutarnjim satima i prekasno popodne. Kofein može ostati aktivan u tijelu pet do šest sati, pa popodnevna šoljica može poremetiti san“, objašnjava Ladlam-Rejn. Ona savjetuje da se unos kafe prekine najkasnije do 15 sati, posebno kod osoba osjetljivih na kofein.
Iako je bezkofeinska kafa često alternativa, nutricionistkinja upozorava da i ona sadrži male količine kofeina (2–5 mg po šoljici), pa kod posebno osjetljivih osoba može uticati na san ako se pije kasno navečer.
Osim što podiže energiju, kafa donosi i brojne zdravstvene prednosti. Ona je jedan od najvećih izvora antioksidanasa u ishrani, a redovno konzumiranje može smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove. Kofein pomaže u poboljšanju fokusa i pamćenja, ubrzava metabolizam i može doprinijeti kontroli tjelesne težine, dok istraživanja pokazuju da redovni konzumenti imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
„Kafa takođe povećava proizvodnju dopamina, što može poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od depresije“, dodaje Ladlam-Rejn.
(Vijesti.ba)