Iako dijagnoza ne znači automatski smrtnu presudu, kardiolozi ističu koliko je važno preduzeti sve što možemo kako bismo smanjili rizik.
“Ključno je usredsrediti se na faktore rizika koje možemo da mijenjamo”, objašnjava kardiolog dr Čeng-Han Čen za Parade.
Jedan od najlakše promjenjivih faktora rizika jeste ishrana. Kardiolozi upozoravaju da, uz fizičku aktivnost, održavanje zdrave težine i izbjegavanje pušenja, posebna pažnja treba da se posveti tome šta jedemo.
Upravo zato stručnjaci savetuju da se nakon 50. godine ograniči konzumacija jedne vrlo popularne proteinske namirnice – odreska.
“Odrezak je bogat zasićenim mastima i može da povisi holesterol”, ističe kardiolog dr Supreti Behuria.
Povišen nivo LDL holesterola povećava rizik od nakupljanja plaka u arterijama, što može dovesti do srčanog i moždanog udara.
“Odrezak takođe može da podstakne upalne procese u tijelu, čime dodatno povećava rizik od bolesti srca”, dodaje dr Čen.
Hronične upale povezane su i s većom vjerovatnošću razvoja dijabetesa tipa 2, koji je snažno povezan s kardiovaskularnim problemima. Uz to, masni komadi crvenog mesa pridonose povećanju tjelesne težine, a i to je rizični faktor za srčane bolesti.
Ipak, stručnjaci ne tvrde da odrezak treba u potpunosti izbaciti iz ishrane, piše Index.
“U redu je pojesti ga povremeno, primjera radi za posebnu priliku, ali ne bi trebao da bude dio redovne ishrane”, naglašava dr Behuria.
Za svakodnevnu ishranu kardiolozi preporučuju zdravije izvore proteina, poput ribe (posebno lososa), pasulja, sočiva, graška i orašastih plodova, jer oni ne sadrže zasićene masti, a bogati su vlaknima i drugim hranjivim materijama važnim za zdravlje srca.
(Vijesti.ba)