Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    „Upoznao sam majku rahmetli Izeta Nanića – žena koja je dala dva sina za BiH, država joj treba dati najveći orden“

    16. Novembra 2025.

    Sloboda poražena u Tešnju, Travnik slavio u Hadžićima

    16. Novembra 2025.

    Slučajno ste pojeli sjemenke jabuke? Evo šta trebate znati

    16. Novembra 2025.

    Stravična tragedija u Mostaru: Momak pucao djevojci u glavu

    16. Novembra 2025.

    Šok u 96. minuti: Irska na čudesan način ukrala Mađarima baraž!

    16. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ovo su najvažniji trikovi da zimnica ostane jestiva do proljeća
    Magazin

    Ovo su najvažniji trikovi da zimnica ostane jestiva do proljeća

    9. Septembra 2025.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Osim što omogućuje uštedu, zimnica daje bolju kontrolu nad sastojcima i okusima, bez nepotrebnih aditiva.

    Voće i povrće koje je u sezoni najjeftinije i najkvalitetnije koristi se za stvaranje zaliha koje mogu trajati cijelu zimu.

    Zimnica obuhvaća širok raspon proizvoda – od kiselog povrća (krastavci, paprika, cikla, feferoni), ukuhanih umaka (ajvar, pinđur, sataraš), do voćnih džemova, marmelada, kompota i sokova.

    Kiseli kupus, kao klasik domaće kuhinje, takođe se priprema u većim količinama za zimske mjesece. Sve se češće prave i fermentisani proizvodi poput kimchija, kao i kombinacije voća i povrća s manje šećera i soli, prilagođene modernijem ukusu i prehrambenim navikama.

    Iako tehnike variraju – od klasičnog ukuhavanja do fermentacije – zajednički cilj je produžiti trajnost namirnica i očuvati njihovu nutritivnu vrijednost.

    Međutim, bez pravilne pripreme i poštivanja osnovnih higijenskih pravila, zimnica može postati rizična za zdravlje.

    U nastavku donosimo pet ključnih savjeta kako da vaša zimnica bude bezbjedna za konzumaciju.

    1. Sterilizacija je ključna

    Pravilno sterilisane tegle i poklopci sprečavaju razvoj plijesni i bakterija. Operite tegle vrućom vodom i sapunom, a zatim ih sterilišite u pećnici na 100 stepeni oko 20 minuta ili u vodi prokuhavanjem 10-15 minuta. To možete učiniti i u mašini posuđa na visokoj temperaturi, ali prve dvije metode obično su najčešće.

    2. Vruće u vruće

    Kod punjenja zimnice važno je da i tegle i sadržaj budu vrući u trenutku punjenja. Ako vruću zimnicu ulijete u hladnu teglu, dolazi do temperaturnog šoka koji može uzrokovati pucanje stakla. S druge strane, ako je sadržaj hladan, a staklenka topla, dolazi do kondenzacije – vlaga iz vazduha pretvara se u kapljice vode na unutrašnjim stijenkama, što pogoduje razvoju buđi i bakterija.

    Osim toga, ako ulivate vruću zimnicu u vruće tegle, to pomaže u stvaranju vakuuma kada se tegla zatvori i ohladi. Vakuum štiti sadržaj od vazduha i kontaminacije, čime se značajno produžuje rok trajanja zimnice bez potrebe za dodatnim konzervansima. Najbolja praksa je držati tegle zagrijane do samog trenutka punjenja, a sadržaj nakon kuvanja odmah uliti i odmah zatvoriti sterilnim, toplim poklopcem.

    3. Provjera poklopaca

    Nikada ne koristite stari ili oštećeni poklopac. Poklopac mora čvrsto prianjati i stvarati vakuum. Nakon hlađenja, pritisnite sredinu poklopca – ako se ne pomijera, tegla je dobro zatvorena. Bilo bi dobro da prilikom pripreme zimnice uvijek koristite nove poklopce – nisu skupi, a učiniće veliku razliku.

    4. Tegle okrenite naopako

    Nakon što ste zimnicu ulili u vruće i sterilisane tegle te ih čvrsto zatvorili poklopcima, možete učiniti još jedan korak za dodatnu sigurnost – okrenuti staklenke naopako, odnosno položiti ih na poklopac. Ostavite ih tako nekoliko sati, idealno preko noći.

    Ova praksa ima dvostruku funkciju. Prvo, vrući sadržaj dolazi u izravan kontakt s unutrašnjom stranom poklopca, što dodatno pomaže u njegovoj sterilizaciji. Drugo, okretanjem se stvara dodatni pritisak prema poklopcu, što pomaže da se istisne sav preostali vazduh iz tegle i obezbijedi dobar vakuum. Time se smanjuje rizik od kvarenja zbog prisutnosti kisika, koji pogoduje razvoju mikroorganizama, prenosi Index.

    5. Čuvanje na tamnom i hladnom mjestu

    I za kraj, zimnicu skladištite u smočnici, podrumu ili ormariću – daleko od izvora svjetlosti i topline. Idealna temperatura za zimnicu je između 5 i 15 °C.

     

    (Vijesti.ba) 

    Možda vas zanima

    Slučajno ste pojeli sjemenke jabuke? Evo šta trebate znati

    16. Novembra 2025.

    Kinezi tvrde da su na korak do lijeka koji zaustavlja starenje: “Ova pilula je Sveti gral”

    16. Novembra 2025.

    Mirza Selimović oduševio publiku u Sava centru

    16. Novembra 2025.
    Najnovije
    Unsko-sanski kanton

    „Upoznao sam majku rahmetli Izeta Nanića – žena koja je dala dva sina za BiH, država joj treba dati najveći orden“

    16. Novembra 2025.1 Min Read

    Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, boravio je u Krajini, gdje je posjetio…

    Sloboda poražena u Tešnju, Travnik slavio u Hadžićima

    16. Novembra 2025.

    Slučajno ste pojeli sjemenke jabuke? Evo šta trebate znati

    16. Novembra 2025.

    Stravična tragedija u Mostaru: Momak pucao djevojci u glavu

    16. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.