Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Demirović i Muharemović: Tužno je izgubiti ovakvu utakmicu, imali su više sreće

    10. Septembra 2025.

    Zabrinjavajuće: Vrućine nas tjeraju da jedemo više šećera

    10. Septembra 2025.

    Pijani mladić zlostavljao konobaricu, pa porazbijao inventar

    10. Septembra 2025.

    Ragnick zadovoljan pobjedom u Zenici, ali ne smatra da su osigurali plasman na SP

    10. Septembra 2025.

    Švedska uvodi prvu AI licencu za korištenje muzičkih djela

    10. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Koja je razlika između ajvara, pinđura i ljutenice?
    Magazin

    Koja je razlika između ajvara, pinđura i ljutenice?

    10. Septembra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Iako se često misli da su to varijacije istog namaza, zapravo se razlikuju i po sastavu i po načinu pripreme – a samim tim i po ukusu.

    Ajvar, pinđur ili ljutenica?

    Da biste tačno znali šta jedete (ili kupujete), u nastavku predstavljamo pregled ključnih razlika i sličnosti između ovih popularnih klasičnih namaza od paprike, piše Index.hr.

    Ajvar – glavni sastojci su paprike

    Ajvar je najpoznatiji i najrasprostranjeniji od ove tri vrste – često se naziva „balkanski kavijar“. Osnovni sastojci ajvara su crvene mesnate paprike (najčešće rog ili babura) i ulje, a u nekim varijantama se dodaje mala količina patlidžana. Ključni korak u pripremi je pečenje paprika na roštilju ili u rerni, ljuštenje kožice i dugo krčkanje na laganoj vatri dok se ne postigne glatka, gusta i maziva tekstura.

    Ukus ajvara je bogat, pun i blago sladak, sa blagom dimljenom notom. Postoje i blagi i ljuti ajvari, ali čak i u ljutoj verziji paprika dominira ukusom. Ajvar ne sadrži paradajz, što ga razlikuje od pinđura i ljutenice.

    Pinđur i ljutenica – paradajz dolazi do izražaja

    Za razliku od ajvara, pinđur i ljutenica moraju da sadrže paradajz, što im daje drugačiju teksturu, boju i aromu. Oba su popularna posebno u Makedoniji, Srbiji i Bugarskoj, ali se sve više mogu naći i u Hrvatskoj.

    Pinđur se pravi od pečenih paprika, paradajza, belog luka, a ponekad i patlidžana. Njegova tekstura je tanja i rastresitija od ajvara, a ukus je nešto svežiji i blago kiselkast zahvaljujući paradajzu. Pinđur može da sadrži i sjeckane komade povrća, za razliku od ajvara koji je potpuno kremast

    Ljutenica je, kao što i samo ime sugeriše, najljuća verzija ovog trija. Pored paprika i paradajza, često se dodaju ljute papričice, bijeli luk, šargarepa, pa čak i peršun ili celer. Ljutenica je najsvestranija po sastavu i često se pravi sa komadima povrća (tzv. „sjeckana ljutenica“) ili kao glatka verzija. Od svih namaza od paprike, ima najizraženiji ljuti ukus i koristi se više kao prilog nego namaz.

    Šta odabrati?

    Ako želite kremasti, blagi i bogati namaz sa sirom, mesom ili hljebom – ajvar je vaš izbor. Ako volite svježiji ukus sa notom paradajza – probajte pinđur. A ako ste ljubitelj ljutih i specifičnih začina – ljutenica će vas sigurno zadovoljiti, piše Danas.rs

    U svakom slučaju, ovo su pravi predstavnici balkanske tradicije, koji zaslužuju mesto na svakoj trpezi, posebno sada kada paprike vidimo svuda.

     

    (Vijesti.ba)

     

    Možda vas zanima

    Zabrinjavajuće: Vrućine nas tjeraju da jedemo više šećera

    10. Septembra 2025.

    Švedska uvodi prvu AI licencu za korištenje muzičkih djela

    10. Septembra 2025.

    Samo 10 minuta dnevno i zaboravit ćete na napetost u vratu i ramenima

    10. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Demirović i Muharemović: Tužno je izgubiti ovakvu utakmicu, imali su više sreće

    10. Septembra 2025.2 Mins Read

    Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je na Stadionu “Bilino polje” u Zenici, od selekcije Austrije…

    Zabrinjavajuće: Vrućine nas tjeraju da jedemo više šećera

    10. Septembra 2025.

    Pijani mladić zlostavljao konobaricu, pa porazbijao inventar

    10. Septembra 2025.

    Ragnick zadovoljan pobjedom u Zenici, ali ne smatra da su osigurali plasman na SP

    10. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.