Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Automobil udario pješaka na pješačkom prijelazu

    17. Novembra 2025.

    Memić i Vasilj: Idemo po pobjedu u Beč!

    17. Novembra 2025.

    Tek se otkriva istina: Šta se desilo sa Lajkom, prvim psom u svemiru?

    17. Novembra 2025.

    Idemo hrabro do kraja na Svjetsko prvenstvo

    17. Novembra 2025.

    Teška saobraćajna nesreća u naselju Pećigrad

    17. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Nije dovoljno samo pomirisati: Evo kako znati je li mlijeko stvarno pokvareno?
    Magazin

    Nije dovoljno samo pomirisati: Evo kako znati je li mlijeko stvarno pokvareno?

    12. Septembra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Mnogi će priznati da su bar jednom otvorili frižider ujutro u potrazi za mlijekom za kafu ili žitarice, samo da otkriju da mu je istekao rok trajanja.

    U takvim trenucima, većina poseže za tzv. „sniff testom“ – provjeravanjem mirisa – kako bi procijenili može li se mlijeko još koristiti. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ova metoda može biti varljiva i opasna.

    Agencija za sigurnost hrane naglašava da mlijeko s oznakom „upotrijebiti do“ ne treba provjeravati samo mirisom. Razlog je taj što mikroorganizmi odgovorni za trovanje hranom ne moraju nužno proizvoditi neugodan miris, pa proizvod može izgledati i mirisati uobičajeno, a ipak biti štetan po zdravlje.

    S druge strane, mlijeko s oznakom „najbolje upotrijebiti do“ odnosi se na kvalitet, a ne sigurnost. Takvi proizvodi ponekad se mogu konzumirati i nakon isteka datuma, ali je nužno obratiti pažnju na promjene u ukusu, teksturi ili pojavi plijesni.

    Kako bi se smanjilo bacanje hrane, stručnjaci savjetuju zamrzavanje mlijeka. Neotvoreno mlijeko može se čuvati u zamrzivaču do šest sedmica, a preporučuje se da uvijek bude pohranjeno na temperaturi između 0°C i 4°C. Ključno je i održavanje tzv. „hladnog lanca“ – od prodavnice do kuće, mlijeko mora ostati na niskoj temperaturi.

    Pravilno skladištenje i poštivanje rokova upotrebe ne samo da produžava trajanje mlijeka, već i smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Stručnjaci zato poručuju: nikada ne rizikujte sa hranom – deklaracije su sigurniji vodič od oslanjanja na prvi dojam.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Tek se otkriva istina: Šta se desilo sa Lajkom, prvim psom u svemiru?

    17. Novembra 2025.

    Veliki egipatski muzej preplavljen posjetiocima od otvorenja

    17. Novembra 2025.

    Greške koje vas koštaju: Zbog ovog vam je račun za grijanje veći

    17. Novembra 2025.
    Najnovije
    Unsko-sanski kanton

    Automobil udario pješaka na pješačkom prijelazu

    17. Novembra 2025.1 Min Read

    U Bosanskoj Krupi danas je zabilježena teška saobraćajna nesreća u kojoj je automobil, prema prvim…

    Memić i Vasilj: Idemo po pobjedu u Beč!

    17. Novembra 2025.

    Tek se otkriva istina: Šta se desilo sa Lajkom, prvim psom u svemiru?

    17. Novembra 2025.

    Idemo hrabro do kraja na Svjetsko prvenstvo

    17. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.