Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Pezer sutra nastupa u kvalifikacijama za finale u bacanju kugle na SP-u u Tokiju

    13. Septembra 2025.

    Rijetko je viđamo u medijima: Supruga Saše Matića je prava enigma za javnost

    13. Septembra 2025.

    Policija pretresa objekte vođe “Pantera” koji kaznu služi u zatvoru u Bihaću

    13. Septembra 2025.

    Bešiktaš nadigrao Bosnu u Dubaiju

    13. Septembra 2025.

    Sean Penn otkrio o čemu je razgovarao s Putinom na večeri

    13. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Skoro je vrijeme zimnice: Uz ovaj trik će vam trajati čitavu vječnost
    Magazin

    Skoro je vrijeme zimnice: Uz ovaj trik će vam trajati čitavu vječnost

    13. Septembra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Za sve ljubitelje domaće zimnice postoji jednostavan trik koji može spriječiti kvarenje i pojavu plijesni u tegli – dodavanje tankog sloja ulja na vrh.

    Na taj način stvara se zaštitna barijera koja onemogućava ulazak zraka, pa zimnica ostaje svježa i sigurna za konzumaciju tokom cijele zime.

    Kod soseva i namaza, poput ajvara ili paradajz sosa, ulje se dodaje kada se smjesa malo prohladi, obično 2–3 milimetra debljine. S druge strane, kod kisele zimnice i turšija ulje se sipa tek na kraju, nakon što povrće odstoji u sirćetu i soli.

    Ovaj postupak posebno je važan za marinirano ili pečeno povrće – paprike, patlidžane, tikvice – koje mora biti potpuno prekriveno uljem kako bi zadržalo mekoću i pun okus. Najčešće se na ovaj način čuvaju pečene paprike, feferoni, patlidžan, tikvice, ajvar, paradajz sos i šarena turšija.

    Ulje se sipa pažljivo, kašikom ili tankim mlazom, tako da nijedan komad povrća ne viri iznad površine, jer upravo ti dijelovi najlakše ubuđaju. Najčešći izbor je suncokretovo ulje, ali oni koji žele bogatiju aromu mogu koristiti i maslinovo ulje, te ga dodatno obogatiti začinima poput bijelog luka, bibera ili lovorovog lista.

    Na taj način ulje ne samo da čuva zimnicu od kvarenja, nego joj daje i poseban miris i ukus, što svaki zimski obrok čini još bogatijim.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Rijetko je viđamo u medijima: Supruga Saše Matića je prava enigma za javnost

    13. Septembra 2025.

    Sean Penn otkrio o čemu je razgovarao s Putinom na večeri

    13. Septembra 2025.

    Mario ide u svemir: Najavljen nastavak hita The Super Mario Bros. Movie

    13. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Pezer sutra nastupa u kvalifikacijama za finale u bacanju kugle na SP-u u Tokiju

    13. Septembra 2025.4 Mins Read

    Tridesetjednogodišnji Zeničanin Mesud Pezer jedini je bh. sportaš koji je ispunio normu za Svjetsko atletsko…

    Rijetko je viđamo u medijima: Supruga Saše Matića je prava enigma za javnost

    13. Septembra 2025.

    Policija pretresa objekte vođe “Pantera” koji kaznu služi u zatvoru u Bihaću

    13. Septembra 2025.

    Bešiktaš nadigrao Bosnu u Dubaiju

    13. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.