Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Građani Bihaća zapalili svijeće za nevino stradale u Vukovaru i Škabrnji

    17. Novembra 2025.

    Zmajevi čekali let dva sata: Vjetar uzrokovao kašnjenje

    17. Novembra 2025.

    Tom Kruz primio počasnog Oskara i održao emotivan govor

    17. Novembra 2025.

    Svečano otvorena 14. sezona BH Telecom Fair Play lige: Potpuni debakl aktualnog šampiona u prvom kolu

    17. Novembra 2025.

    Vlado Kalember uoči spektakla “Indexi i prijatelji” u BKC-u: Davorin Popović se morao voljeti

    17. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Kisele paprike bez kuhanja i konzervansa? Gotove za 10 minuta
    Magazin

    Kisele paprike bez kuhanja i konzervansa? Gotove za 10 minuta

    16. Septembra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Jedan od najomiljenijih načina da ih sačuvate jeste u obliku kiselih paprika u tegli, hrskave, osvježavajuće i savršene kao dodatak gotovo svakom obroku, čak i tokom hladnih zimskih dana.

    Potrebni sastojci

    3 kg crvene paprike

    100 g soli

    3 kašičice šećera

    3 l vode

    1 l alkoholnog sirćeta

    Bijeli luk po želji

    Malo svježeg peršuna

    Biber u zrnu

    Priprema

    Operite paprike i odstranite peteljke. Možete ih ostaviti cijele ili prepoloviti, prema želji.

    U velikom loncu pomiješajte vodu, so i šećer dok se potpuno ne rastvore, zatim dodajte alkoholno sirće, to će biti vaša salamura.

    U sterilizirane tegle slažite paprike. Po želji dodajte nekoliko čehni bijelog luka, malo peršuna i nekoliko zrna bibera za intenzivniji ukus.

    Prelijte tegle pripremljenom salamuricom, vodeći računa da paprika bude potpuno prekrivena. Ako je potrebno, dolijte još malo vode.

    Zatvorite tegle čvrsto i ostavite ih na hladnom i tamnom mjestu najmanje 2–3 sedmice prije konzumiranja. Tokom tog vremena, paprike će upiti sve ukuse i postati prava poslastica.

    Savjeti za čuvanje

    Redovno provjeravajte tegle tokom mariniranja. Ako primijetite da je nivo tečnosti pao, dodajte još salamure.

    Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu kako biste produžili svježinu i uživali u hrskavim, aromatičnim paprikama tokom cijele zime.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Tom Kruz primio počasnog Oskara i održao emotivan govor

    17. Novembra 2025.

    Vlado Kalember uoči spektakla “Indexi i prijatelji” u BKC-u: Davorin Popović se morao voljeti

    17. Novembra 2025.

    Glušac: Rak grlića maternice, bolest koju možemo i moramo spriječiti

    17. Novembra 2025.
    Najnovije
    Unsko-sanski kanton

    Građani Bihaća zapalili svijeće za nevino stradale u Vukovaru i Škabrnji

    17. Novembra 2025.1 Min Read

    Na platou Crkve sv. Ante Padovanskog u Bihaću večeras je obilježena 34. godišnjica pada Vukovara…

    Zmajevi čekali let dva sata: Vjetar uzrokovao kašnjenje

    17. Novembra 2025.

    Tom Kruz primio počasnog Oskara i održao emotivan govor

    17. Novembra 2025.

    Svečano otvorena 14. sezona BH Telecom Fair Play lige: Potpuni debakl aktualnog šampiona u prvom kolu

    17. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.