Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    “Bio je vrijedan, pošten i uvijek spreman pomoći”

    18. Septembra 2025.

    Sigurna pobjeda Zrinjskog nad Slogom

    18. Septembra 2025.

    U hercegovačkoj opštini vjenčanje poslije 30 godina

    18. Septembra 2025.

    Napadnut lugar u Cazinu, oštećeno službeno vozilo Golf 2 (FOTO)

    18. Septembra 2025.

    Erdogan primio košarkaše Turske nakon srebrene medalje na Eurobasketu

    18. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Šest namirnica za bolje pamćenje nakon 60. godine
    Magazin

    Šest namirnica za bolje pamćenje nakon 60. godine

    18. Septembra 2025.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Iako je to frustrirajuće i uobičajeno, ne znači da se s time treba pomiriti. Ključnu ulogu u očuvanju oštrine uma igra prehrana, piše EatingWell.

    Ne postoji čarobna namirnica koja će spriječiti kognitivni pad, ali uravnotežen jelovnik bogat nutritivno vrijednim sastojcima može značajno podržati zdravlje mozga.

    “Prehrana koja cilja na usporavanje kognitivnog pada trebala bi dati prednost izvorima nemasnih proteina, ograničiti unos natrija i zasićenih masti te uključivati voće i povrće, maslinovo ulje, ribu, orašaste plodove i cjelovite žitarice”, objašnjava nutricionistica Maddie Pasquariello.

    Stručnjaci izdvajaju šest namirnica koje su posebno korisne za kognitivnu funkciju nakon 60. godine.

    Masna riba

    Losos, skuša, sardine i haringe bogate su omega-3 masnim kiselinama EPA i DHA, koje su izravno povezane sa zdravljem mozga. Ove korisne masti smanjuju upale i podržavaju kognitivne funkcije. “Konzumacija ribe i omega-3 masti povezana je s manjim rizikom od Alzheimerove bolesti i moždanog udara”, ističe nutricionistica Lauren Harris-Pincus, piše Index.

    Borovnice

    Želite li brže razmišljati, posegnite za borovnicama. Jedno istraživanje pokazalo je da su osobe starije od 65 godina, koje su šest mjeseci svakodnevno konzumirale prah borovnice, iskusile poboljšanje u brzini mentalne obrade. Ako ne možete pronaći svježe, smrznute su jednako dobra opcija. Nutricionistica Maxine Yeung preporučuje jednu do dvije porcije bobičastog voća dnevno za optimalno zdravlje mozga.

    Tamnozeleno lisnato povrće

    Istraživanja pokazuju da većina ljudi starijih od 60 godina ne unosi dovoljno tamnozelenog lisnatog povrća. Namirnice poput špinata, kelja i raštike mogu pomoći u poboljšanju učenja i pamćenja. Smatra se da je vitamin K ključan za ovaj učinak, no važnu ulogu imaju i drugi nutrijenti poput beta-karotena i vitamina E.

    Povrće iz porodice kupusnjača

    Cvjetača, kupus i brokula mogu smanjiti rizik od kognitivnog pada koji raste s godinama. Jedna studija otkrila je da su osobe koje su najčešće jele povrće iz ove porodice imale znatno bolje kognitivno zdravlje. Autori studije vjeruju da je to posljedica obilja antioksidansa koji štite osjetljive moždane stanice od oštećenja, ali i pozitivnih promjena u crijevnoj mikroflori.

    Jaja

    Osim što su odličan izvor proteina, jaja su bogata kolinom, nutrijentom ključnim za proizvodnju acetilkolina – neurotransmitera zaduženog za pamćenje i učenje. “Istraživanja sugeriraju da je nizak unos kolina povezan s većim rizikom od razvoja demencije i Alzheimerove bolesti”, kaže Yeung. Jedno veliko jaje sadrži oko 147 mg kolina, a važno je napomenuti da se on nalazi u žumanjku.

    Pistacije

    Pistacije su pune antioksidansa, posebice flavonoida, koji mogu održati mozak oštrim. Dokazano je da flavonoidi smanjuju rizik od subjektivnog kognitivnog pada, odnosno onih malih propusta u pamćenju koji s vremenom mogu prerasti u ozbiljnije probleme. Uz to, pistacije su dobar izvor vlakana, magnezija i drugih važnih minerala.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    U hercegovačkoj opštini vjenčanje poslije 30 godina

    18. Septembra 2025.

    Meta predstavila nove pametne naočale

    18. Septembra 2025.

    Ove namirnice sagorijevaju salo “brže od teretane”

    18. Septembra 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    “Bio je vrijedan, pošten i uvijek spreman pomoći”

    18. Septembra 2025.1 Min Read

    U subotu, 20. septembra 2025. godine, klanjat će se dženaza-namaz Adnanu Bajroviću (1988–2025), tragično nastradalom…

    Sigurna pobjeda Zrinjskog nad Slogom

    18. Septembra 2025.

    U hercegovačkoj opštini vjenčanje poslije 30 godina

    18. Septembra 2025.

    Napadnut lugar u Cazinu, oštećeno službeno vozilo Golf 2 (FOTO)

    18. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.