Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Kako se Đorđe David posramio zbog Ćane

    18. Novembra 2025.

    Muzaferović osvojio zlato na Alpe Adria Trophy u Zagrebu

    18. Novembra 2025.

    “Zlatna krv”: Krvna grupa koju ima manje od 50 ljudi na svijetu

    17. Novembra 2025.

    Sušić za Vijesti.ba: Možemo dobiti, Austrija nije Francuska…

    17. Novembra 2025.

    Zuckerberg: Mobiteli odlaze u historiju, znam i šta će ih zamijeniti…

    17. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ove namirnice nikako ne biste trebali stavljati u fritezu na zrak
    Magazin

    Ove namirnice nikako ne biste trebali stavljati u fritezu na zrak

    18. Septembra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Friteze na zrak posljednjih godina postale su nezaobilazan kućni aparat, hvaljene zbog pripreme hrane s manje ulja i niže potrošnje energije.

    Ipak, iako su praktične i svestrane, postoje namirnice koje nikako ne biste trebali stavljati u ovaj uređaj, jer mogu izazvati kvar, oštetiti fritezu, pa čak i predstavljati rizik od požara.

    Jedna od najčešćih grešaka je priprema jela s mnogo umaka, poput špageta bolognese ili čilija. Snažan protok vrućeg zraka može prouzrokovati prskanje tečnosti po unutrašnjosti aparata, što je nezgodno za čišćenje i potencijalno opasno. Takva jela bolje je pripremati na šporetu ili u sporokuhaču.

    Pohovana hrana s tečnim tijestom također nije pogodna za air fryer. Bez prisustva ulja tijesto se ne stvrdne, već se razlije i može oštetiti uređaj. Ako želite hrskavu koricu, bolja opcija je suhi omotač od brašna i začina.

    Mnogi misle da je friteza na zrak idealna za kokice, ali većina modela ne doseže temperaturu potrebnu za njihovu pripremu. Zrna se mogu zaglaviti u grijaču i izazvati kvar ili opasnost od zapaljenja.

    Određeno povrće, poput brokule, u air fryeru postaje suho, žilavo i gubi okus. Slično vrijedi i za rižu ili tjesteninu, koje zahtijevaju kuhanje u vodi i nisu pogodne za pripremu u ovom aparatu. Ipak, već gotova jela, poput zapečene tjestenine, mogu se uspješno podgrijati – ali isključivo u posudama otpornim na visoke temperature.

    Stručnjaci savjetuju: koristite fritezu na zrak za ono što najbolje radi – hrskavi krompir, povrće, piletinu i slično, dok namirnice s puno tečnosti ili zahtjevnim načinom pripreme ostavite za klasične metode kuhanja.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Kako se Đorđe David posramio zbog Ćane

    18. Novembra 2025.

    “Zlatna krv”: Krvna grupa koju ima manje od 50 ljudi na svijetu

    17. Novembra 2025.

    Zuckerberg: Mobiteli odlaze u historiju, znam i šta će ih zamijeniti…

    17. Novembra 2025.
    Najnovije
    Magazin

    Kako se Đorđe David posramio zbog Ćane

    18. Novembra 2025.2 Mins Read

    Đorđe David ispričao je anegdotu zbog koje se, kako kaže, i danas zacrveni kada je…

    Muzaferović osvojio zlato na Alpe Adria Trophy u Zagrebu

    18. Novembra 2025.

    “Zlatna krv”: Krvna grupa koju ima manje od 50 ljudi na svijetu

    17. Novembra 2025.

    Sušić za Vijesti.ba: Možemo dobiti, Austrija nije Francuska…

    17. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.