Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Pjanić blizu povratka u jednu od najjačih liga u Evropi

    10. Oktobra 2025.

    Ne biste nikad pretpostavili da ovaj sastojak može spasiti vaš travnjak

    10. Oktobra 2025.

    Posječeno 10 kubika drveta, policija traga za počiniteljima

    10. Oktobra 2025.

    Išao sam na ćevape u Sarajevo, pola ljudi me gledalo kao vanzemaljca

    10. Oktobra 2025.

    NBA odlazi s Arena Sporta, poznato ko će je prenositi

    10. Oktobra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Uradite ovo s mesom i smanjit ćete rizik od raka i do 90 posto
    Magazin

    Uradite ovo s mesom i smanjit ćete rizik od raka i do 90 posto

    10. Oktobra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Pečenje mesa na roštilju mnogima je omiljena ljetna aktivnost, ali kuhanje na visokim temperaturama nosi i određene rizike.

    Srećom, postoji jednostavan i ukusan način da ti rizici budu značajno manji – mariniranje.

    Istraživači su otkrili da mariniranje mesa najmanje 40 minuta prije pečenja može smanjiti stvaranje kancerogenih spojeva za više od 90 posto, piše Food & Wine.

    Prema podacima UCLA Health Centra, konzumiranje mesa kuhanog na visokim temperaturama može povećati rizik od raka, jer zagorjeli dijelovi mesa proizvode kancerogene hemikalije poznate kao heterociklički amini i policiklički aromatski ugljikovodici.

    Što je veća izloženost tim hemikalijama, veća je šteta za DNK, a s vremenom se mogu razviti tumori.

    Iako postoje jednostavni načini za smanjenje rizika, poput izbjegavanja prepečenog mesa, uklanjanja zagorjelih dijelova i čestog okretanja na vatri, stručnjaci kao najučinkovitiju opciju preporučuju mariniranje.

    “Marinade mogu značajno smanjiti kancerogene spojeve nastale pečenjem na roštilju ili kuhanjem mesa na visokim temperaturama. Čak i 40 minuta mariniranja može smanjiti te spojeve za preko 90%”, navode istraživači iz Karmanos Cancer Institute pri Sveučilištu Wayne State.

    Nije potpuno jasno zašto su marinade toliko zaštitne, ali pretpostavlja se da su u pitanju antioksidansi ili efekat hlađenja koji marinada pruža mesu.

    “Marinada od šećera i ulja može djelovati kao barijera između mesa i topline, a zatim se premaz zapeče umjesto mesa. Začini i bilje ne samo da poboljšavaju okus, već njihova antioksidativna svojstva mogu spriječiti stvaranje štetnih kancerogenih spojeva”, objašnjava Nigel Brockton, potpredsjednik istraživanja na Američkom institutu za istraživanje raka.

    Studija iz 2023. godine pokazala je da marinada stvara fizičku barijeru na mesu, smanjujući direktan kontakt s plamenom i dimom, dok istovremeno dodaje vlagu. Duže mariniranje daje bolje rezultate, ali se preporučuje držati meso u marinadi do 24 sata kako se ne bi promijenila tekstura.

    Najefikasniji sastojci su kiseline poput octa, soka citrusa, vina i jogurta, te bilje i začini bogati antioksidansima poput češnjaka, luka, ružmarina, timijana i origana.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Ne biste nikad pretpostavili da ovaj sastojak može spasiti vaš travnjak

    10. Oktobra 2025.

    Banjalučani se u nedjelju opraštaju od Halida

    10. Oktobra 2025.

    Kad film ima dušu: Testament vraća dostojanstvo bh. filmu

    10. Oktobra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Pjanić blizu povratka u jednu od najjačih liga u Evropi

    10. Oktobra 2025.1 Min Read

    Legenda bh. fudbala Miralem Pjanić se nalazi odavno bez kluba, a to bi se uskoro…

    Ne biste nikad pretpostavili da ovaj sastojak može spasiti vaš travnjak

    10. Oktobra 2025.

    Posječeno 10 kubika drveta, policija traga za počiniteljima

    10. Oktobra 2025.

    Išao sam na ćevape u Sarajevo, pola ljudi me gledalo kao vanzemaljca

    10. Oktobra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.