Ako tražite ukusan, topao desert koji je gotov za manje od 10 minuta, karamelizirane banane s pekan orasima iz friteze na vrući zrak mogli bi postati vaš novi favorit.
Ova kombinacija slatkog voća, hrskavih oraha i aromatične karamele savršeno se slaže sa kuglom omiljenog sladoleda. Dovoljno je jednostavno da ga pripremite bilo kada, ali dovoljno posebno da ostavi utisak.
Sastojci:
- 2 srednje do velike zrele banane
- 1 kašika tamnog muscovado šećera
- 1 kašika maslaca (ili biljne zamjene po želji)
- 1 kašika zlatnog sirupa (ili meda)
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
- Mala šaka pekan oraha (grubo nasjeckanih)
- Sladoled po izboru (za posluživanje)
Priprema:
1. Obložite tacnu friteze papirom za pečenje.
2. Banane prerežite po dužini i stavite ih na pripremljenu tacnu. Ravnomjerno pospite grubo nasjeckane pekan orahe preko banana.
3. U manjoj zdjeli izmiješajte šećer, maslac, sirup, vaniliju i prstohvat soli dok ne dobijete glatku i mazivu smjesu. Tom smjesom prelijte banane – slobodno neka se sliva sa strane, to će samo pojačati karamelizaciju.
4. Fritezu podesite na 180°C i pecite 6 minuta, dok banane ne porumene, a orasi postanu blago tostirani.
5. Poslužite odmah, još toplo, uz kuglu sladoleda po želji – vanilija, karamela ili kokos se savršeno slažu s ovim desertom.
Ovo jelo lako možete prilagoditi veganskoj ishrani korištenjem biljnog maslaca i biljnog sladoleda. Ako nemate pekan orahe, odlična zamjena su orasi, bademi ili lješnjaci.
(Vijesti.ba)