Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Poslušajte kako su Italijani izviždali himnu Izraela prije utakmice

    15. Oktobra 2025.

    Hadžihafizbegović na Halidovom mezaru: “Ljepoto naša, ostavio si nas tužne, ali i ponosne”

    15. Oktobra 2025.

    Edin Avdić: Novac za koji su radili Bećiragić i njegov tim su za amaterski nivo

    15. Oktobra 2025.

    Opasna zamka za starije vozače: Evo zašto prelazak na automatik može biti rizičan

    15. Oktobra 2025.

    U Bihaću obilježena godišnjica pogibije Zvonimira Slipčevića – heroja i legende MUP-a USK

    15. Oktobra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Mnogi prave ovu grešku, a ona pretvara med u otrov
    Magazin

    Mnogi prave ovu grešku, a ona pretvara med u otrov

    15. Oktobra 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Svjetski stručnjaci iz oblasti zdrave ishrane upozoravaju da se med, koji se inače smatra zdravom namirnicom, ne smije konzumirati prekomjerno.

    Prema njihovom mišljenju, mladi ne bi trebali uzimati više od dvije do tri kašičice ovog slatkog nektara dnevno, dok osobama koje pate od određenih bolesti nije preporučljivo više od jedne kašike dnevno.

    Gojazne osobe i oni koji boluju od dijabetesa, ateroskleroze ili hipertenzije trebaju biti oprezni prilikom konzumacije meda.

    Nutricionisti također upozoravaju da svako može biti alergičan na med, bez obzira na godine. Ova namirnica sadrži kiseline koje mogu iritirati želudac, pa prekomjerna konzumacija meda može izazvati gastritis, pa čak i čireve.

    Još jedna greška koju mnogi prave je dodavanje meda u ključalu vodu kada se priprema topli napitak poput čaja, ili kada se med zgusne nakon dužeg stajanja i potrebno ga je razrijediti.

    Ako se med stavi u ključalu vodu, gubi svoja korisna svojstva i proizvodi otrov. Pripremajući čaj, med treba dodati tek kada se voda prohladi i bude tek topla. Temperatura vode ne bi smjela prelaziti 40 stepeni Celzijusa.

    “U ključaloj vodi proizvodi dioksometil supstancu, koja je otrov“, napominju stručnjaci.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Hadžihafizbegović na Halidovom mezaru: “Ljepoto naša, ostavio si nas tužne, ali i ponosne”

    15. Oktobra 2025.

    Opasna zamka za starije vozače: Evo zašto prelazak na automatik može biti rizičan

    15. Oktobra 2025.

    Mnogi ljudi u Njemačkoj trenutno pate od akutnih respiratornih bolesti

    15. Oktobra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Poslušajte kako su Italijani izviždali himnu Izraela prije utakmice

    15. Oktobra 2025.2 Mins Read

    Reprezentacije Italije i Izraela večeras su na stadionu Friuli u Udinama odigrali svoj meč kvalifikacija…

    Hadžihafizbegović na Halidovom mezaru: “Ljepoto naša, ostavio si nas tužne, ali i ponosne”

    15. Oktobra 2025.

    Edin Avdić: Novac za koji su radili Bećiragić i njegov tim su za amaterski nivo

    15. Oktobra 2025.

    Opasna zamka za starije vozače: Evo zašto prelazak na automatik može biti rizičan

    15. Oktobra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.