Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Željo u Prijedoru traži novu pobjedu, Velež protiv Širokog

    25. Oktobra 2025.

    Ribari oborili svjetski rekord: Upecano “čudovište” od skoro tri metra

    25. Oktobra 2025.

    Milorad Dodik: “Danonoćno čuvamo Republiku Srpsku!”

    25. Oktobra 2025.

    Maestralni Dončić i novi rekord koji niko prije nije ostvario

    25. Oktobra 2025.

    Holandski onkolozi hvale studiju o ulozi mRNA vakcina u liječenju raka

    25. Oktobra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje
    Magazin

    Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje

    25. Oktobra 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Prije svega, obratite pažnju na oznake na pakovanju. Najkvalitetnija ulja nose oznaku “extra virgin”, što znači da su dobijena isključivo mehaničkim postupkom, bez dodatka hemikalija.

    Oznaka “cold pressed” ili “hladno ceđeno” ukazuje da je ulje ekstrahirano na temperaturi ispod 27°C, što čuva nutritivne vrijednosti.

    Također, datum proizvodnje i rok trajanja su od velike važnosti. Kvalitetno maslinovo ulje najbolje je koristiti unutar 24 mjeseca od proizvodnje, jer starije ulje gubi na ukusu, kvaliteti i hranjivim svojstvima.

    Boja ulja može varirati od zlatno-zelene do tamnijih nijansi, zavisno od vrste maslina i klimatskih uslova, ali najvažnije je da ulje bude bistro, bez taloga i zamućenja.

    Miris i ukus su ključni pokazatelji kvaliteta. Dobar primjer je svjež, voćni miris s notama trave, zelene jabuke ili artičoke. Ukus treba biti uravnotežen, s blagom gorčinom i pikantnošću, što pokazuje svježinu i pravilnu preradu.

    Preporučuje se odabrati ulje koje je pakovano u tamnim staklenim bocama ili metalnim limenkama, jer štite ulje od svjetlosti i oksidacije.

    Plastične boce treba izbjegavati, jer mogu utjecati na kvalitet ulja.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Ribari oborili svjetski rekord: Upecano “čudovište” od skoro tri metra

    25. Oktobra 2025.

    Holandski onkolozi hvale studiju o ulozi mRNA vakcina u liječenju raka

    25. Oktobra 2025.

    Noćas spavamo sat duže: Stiže zimsko računanje vremena

    25. Oktobra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Željo u Prijedoru traži novu pobjedu, Velež protiv Širokog

    25. Oktobra 2025.2 Mins Read

    Prvi susret dana odigrat će se u Prijedoru, gdje domaći Rudar dočekuje sarajevski Željezničar. Meč…

    Ribari oborili svjetski rekord: Upecano “čudovište” od skoro tri metra

    25. Oktobra 2025.

    Milorad Dodik: “Danonoćno čuvamo Republiku Srpsku!”

    25. Oktobra 2025.

    Maestralni Dončić i novi rekord koji niko prije nije ostvario

    25. Oktobra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.