Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Edin Dizdarević iz Bosanske Krupe treba pomoć dobrih ljudi!

    2. Novembra 2025.

    “Sramotno je i haram da se pokrivena djevojka grli”

    2. Novembra 2025.

    Sjajna atmosfera na Grbavici uoči utakmice Željezničara i Veleža

    2. Novembra 2025.

    Hafiza Amina Dizdarević je motivacija i uzor svima nama

    2. Novembra 2025.

    “Trojka je potpuna katastrofa! BiH nije za stolom, već na stolu!”

    2. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Ova hrana povećava rizik od raka pluća
    Magazin

    Ova hrana povećava rizik od raka pluća

    2. Novembra 2025.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Postoji mnogo razloga za izbjegavanje ultraprerađene hrane, uključujući povezanost sa srčanim oboljenjima, dijabetesom i gojaznošću, ali novo istraživanje sugerira da je povećan rizik od raka pluća još jedan razlog za zabrinutost.

    Ultraprerađena hrana sadrži sastojke koji se „nikada ili rijetko koriste u domaćoj kuhinji, ili klase aditiva čija je funkcija da gotov proizvod učine ukusnijim ili privlačnijim“, navodi Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

    Ti sastojci, koji se nalaze u gaziranim pićima, čipsu, pakovanim supama, pilećim nuggetima i sladoledu, mogu uključivati vještačke boje, emulgatore te dodane ili izmijenjene šećere, so i masti.

    Studija objavljena u časopisu Thorax analizirala je podatke više od 100.000 ljudi. Otkriveno je da osobe koje konzumiraju najviše ultraprerađene hrane imaju 41% veće šanse da im bude dijagnosticiran rak pluća u poređenju s onima koji je jedu najmanje – čak i nakon što su uzeti u obzir faktori poput pušenja, prenosi CNN.

    Istraživači su utvrdili da su ispitanici prosječno konzumirali skoro tri porcije ultraprerađene hrane dnevno, najčešće mesne prerađevine te dijetalne ili kofeinske napitke.

    „Industrijska obrada mijenja strukturu hrane, utičući na dostupnost i apsorpciju hranjivih materija, dok istovremeno stvara štetne kontaminante“, navode istraživači.

    Jedan od tih kontaminanata je akrolein, koji nastaje sagorijevanjem duhana, plastike i benzina, ali i prženjem masti i ulja na visokim temperaturama.

    Iako je pušenje glavni faktor rizika za rak pluća (koji je 2022. godine pogodio 2,4 miliona ljudi širom svijeta), stručnjaci naglašavaju da i nepušači obolijevaju, što ukazuje na prisustvo drugih faktora. Istraživači su otkrili da je povezanost između unosa ultraprerađene hrane i raka pluća bila čak jača među nepušačima.

    Dr. David Katz, specijalista za preventivnu medicinu, smatra da studija snažno ukazuje na to da ultraprerađena hrana doprinosi riziku od raka pluća.

    Ova vrsta hrane obično je povezana s lošijim kvalitetom ishrane – većim unosom zasićenih masti, hemikalija, soli i šećera. Takvi faktori mogu izazvati:

    • Upale: upala je glavni put razvoja i napredovanja raka.
    • Oštećenje mikrobioma: što narušava funkciju imunološkog sistema.

    Kombinacija prekomjerne upale i oslabljenog imuniteta daje „odmetnutimćelijama“ prednost – i tu rak počinje. Ultraprerađena hrana također sadrži vrlo malo omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje, ali ih proizvođači uklanjaju jer skraćuju rok trajanja proizvoda.

    Umjesto da se fokusirate na ono što ne biste trebali jesti, stručnjaci savjetuju da povećate unos cjelovitih, neprerađenih namirnica direktno iz prirode: povrće, voće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke.

    Dr. Fang Fang Zhang preporučuje da pažljivo čitate deklaracije: „Izbjegavajte proizvode s dugim spiskom sastojaka s nepoznatim nazivima – to su najvjerovatnije aditivi i vještačke arome. Dajte prednost cjelovitoj hrani.“

    Potrebno je samo nekoliko sedmica da se vaši okusni pupoljci naviknu na prirodnije sastojke, nakon čega je održavanje zdrave ishrane mnogo lakše, prenosi CNN.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Koliko često trebate mijenjati jastuk? Stručnjaci objašnjavaju zašto je to važno

    2. Novembra 2025.

    Eva Mendes objavila fotografiju iz mladosti, fanovi oduševljeni

    2. Novembra 2025.

    Sjedilački život opasan je poput pušenja!

    2. Novembra 2025.
    Najnovije
    Unsko-sanski kanton

    Edin Dizdarević iz Bosanske Krupe treba pomoć dobrih ljudi!

    2. Novembra 2025.2 Mins Read

    Pokrećemo apel za Edina Dizdarevića iz Bosanske Krupe kojem je hitno potrebno liječenje! Pozivom na…

    “Sramotno je i haram da se pokrivena djevojka grli”

    2. Novembra 2025.

    Sjajna atmosfera na Grbavici uoči utakmice Željezničara i Veleža

    2. Novembra 2025.

    Hafiza Amina Dizdarević je motivacija i uzor svima nama

    2. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.