Poznati lahmađun iz Gaziantepa u Turskoj zvanično je dobio oznaku zaštićene geografske oznake (PGI) u Evropskoj uniji, čime je ovaj tradicionalni specijalitet postao peti proizvod iz Gaziantepa s takvim priznanjem. Vijest je potvrdila gradonačelnica Fatma Šahin, naglašavajući da je riječ o važnom koraku u očuvanju i promociji lokalne gastronomske tradicije.
Gaziantep, grad na jugoistoku Turske poznat po bogatoj gastronomskoj baštini, sada se može pohvaliti s ukupno 107 proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom. Lahmađun, često nazivan “turskom pizzom”, pravi se od tankog tijesta i smjese začinjenog mesa, a smatra se jednim od najprepoznatljivijih jela regije.
Gradonačelnica Šahin podsjetila je da se lahmađun pridružio nizu poznatih gaziantepskih proizvoda koji su već dobili EU oznaku – poput gaziantepske baklave, arapskog bijelog luka, lokalne kafe i antepske paste od pistacija.
– Ova priznanja čuvaju autentičnost naših okusa i jačaju globalni ugled Gaziantepa, istovremeno donoseći novu ekonomsku vrijednost našem gradu – izjavila je Šahin, zahvalivši svim institucijama koje su podržale proces registracije.
(Vijesti.ba)

