Priprema domaćeg ajvara zahtijeva vrijeme, trud i kvalitetne sastojke, pa je posebno važno osigurati da ostane svjež tokom cijele zime.
Iako se ponekad dogodi da se na površini ajvara ili druge zimnice pojavi buđ, nekoliko jednostavnih koraka može spriječiti kvarenje i produžiti trajnost.
Najčešći uzroci pojave buđi su višak vlage, nedovoljna pasterizacija, te loše sterilisane tegle i poklopci. Ponekad i mala količina zraka koja ostane u tegli može biti dovoljna da pokrene proces kvarenja. Zato je pravilna priprema ambalaže jednako važna kao i sam recept.
Kako biste očuvali aromu i kvalitet domaćeg ajvara, nakon punjenja tegli možete na površinu sipati tanak sloj vrelog ulja koji stvara zaštitnu barijeru i sprečava kontakt s vazduhom. Druga mogućnost je dodavanje male količine konzervansa, što je tradicionalna praksa u mnogim domaćinstvima.
Uspješna zimnica zavisi od pažljivog kuhanja, sterilizacije i pravilnog zatvaranja. Uz ove provjerene trikove ajvar će zadržati boju, miris i okus mjesecima, baš kao što su to radile generacije domaćica prije nas.
(Vijesti.ba)

