Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Pijete vrelu kafu? Novo istraživanje otkriva koliko je zapravo opasno

    6. Decembra 2025.

    Nijemci mu pokazali kabinu Zmajeva, Demirovićev odgovor “patriotski”

    6. Decembra 2025.

    Google otkrio najtraženije recepte 2025

    6. Decembra 2025.

    Građani Velike Kladuše nezadovoljni organizacijom manifestacije „Kladuška zima 2025“

    6. Decembra 2025.

    U Laktašima igrali Igokea i Zenit, na tribinama zastave RS, Rusije i Srbije

    6. Decembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Recept za savršenu posnu sarmu: Svi će se oduševiti i tražiti još
    Magazin

    Recept za savršenu posnu sarmu: Svi će se oduševiti i tražiti još

    6. Decembra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Sarma je jedno od onih jela koja na momenat zaustave vrijeme i prizovu uspomene na dom, porodična okupljanja i miris praznika. Iako je najčešće pripremamo u mesnoj verziji, posna sarma ima posebnu čar.

    Ako mislite da ne može da dočara taj ukus, varate se. Posna sarma je kraljica zimske trpeze i vrlo rado ćete je spremati tokom ovih dana, pošto je recept više nego jednostavan.

    Sastojci za posnu sarmu:

    •     1 glavica kiselog kupusa
    •     2 glavice crnog luka
    •     100 g riže
    •     1 mrkva
    •     1 šaka ribljih iznutrica
    •     1 kašika mljevene paprike
    •     1 šolja mljevenih oraha
    •     malo brašna
    •     lovorov list
    •     so, biber

    Priprema posne sarme:

    Listove kupusa prvo isperite od soli i rasola pod mlazom vode i potrudite se da lijepo uklonite žile sa sredine listova.

    Crni luk sitno isjeckajte, kao i oljuštenu mrkvu i zajedno propržite na ulju u tiganju. Posolite i ubacite nabubrelu rižu koji ste potopili u vodi prethodne noći i još malo kratko propržite. Ubacite i iznutrice, dodajte papriku i začine, promiješajte i sklonite sa ringle. Kad se prohladi, dodajte mljevenih oraha pa promiješajte.

    Na svaki list kupusa stavljajte po kašiku nadjeva, pa uvijajte sarme. Na dno šerpe sa malo debljim dnom sipajte malo ulja pa stavite jedan list kupusa i redajte sarme. Između sarmi stavljajte po nekoliko lista lovora.

    Nalijte toplom vodom, pa kuvajte na tihoj vatri dok kupus ne omekša. Biće potrebno oko sat i po ili dva, a po potrebi dolivajte vodu.

    Sarma će biti ukusnija ako pred kraj kuhanja stavite u zagrijanu rernu da se zapeče i tako dobije zlatkastu boju. Posna sarma je spremna za konzumaciju, prenosi Ona.rs.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Pijete vrelu kafu? Novo istraživanje otkriva koliko je zapravo opasno

    6. Decembra 2025.

    Google otkrio najtraženije recepte 2025

    6. Decembra 2025.

    TasteAtlas je svrstao među 100 najboljih!

    6. Decembra 2025.
    Najnovije
    Magazin

    Pijete vrelu kafu? Novo istraživanje otkriva koliko je zapravo opasno

    6. Decembra 2025.2 Mins Read

    Suština je u tome da vrućim tečnostima lako možete opeći sluznicu jednjaka. Ponavljane toplotne povrede,…

    Nijemci mu pokazali kabinu Zmajeva, Demirovićev odgovor “patriotski”

    6. Decembra 2025.

    Google otkrio najtraženije recepte 2025

    6. Decembra 2025.

    Građani Velike Kladuše nezadovoljni organizacijom manifestacije „Kladuška zima 2025“

    6. Decembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.