Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Odbojkašice Goražda u posljednjoj utakmici polusezone sutra dočekuje ekipu Gacka

    12. Decembra 2025.

    Od 12. do 14. decembra filmovi o konfliktima i humantarnim krizama u 2025.

    12. Decembra 2025.

    „Nagrada za životno djelo“ pripala akademiku Isaku Karabegoviću

    12. Decembra 2025.

    Max Primorac stigao u Zagreb: “Jedino rješenje za Hrvate u BiH je treći entitet

    12. Decembra 2025.

    Marca: Real Madrid je napadački impotentan bez Mbappea

    12. Decembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Košari, pikantno egipatsko jelo, osvojilo priznanje UNESCO-a
    Magazin

    Košari, pikantno egipatsko jelo, osvojilo priznanje UNESCO-a

    11. Decembra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Egipat je nominirao košari za UNESCO-ov popis “Nematerijalne kulturne baštine” nešto više od mjesec dana nakon otvaranja svog prostranog novog muzeja antikviteta – još jednog poteza kojim zvaničnici žele istaknuti bogatu historiju zemlje i privući više turista.

    Jedna popularna legenda tvrdi da košari potječe iz sjeverne Indije i da su ga u Egipat donijeli vojnici tokom britanske okupacije. No, porijeklo ovog jela zapravo se može pratiti kroz daleku, hiljadugodišnju liniju migracija, trgovine i osvajanja, rekla je istraživačica hrane i arheobotaničarka Hala Barakat.

    Leća je stigla iz “Plodnog polumjeseca” prije više od 5.800 godina, a riža je uvedena iz Istočne Azije. Paradajz i ljute papričice donijete su iz Amerike stoljećima kasnije, dok su tjestenina i rezanci dodani u modernije vrijeme.

    – Ovi sastojci su se spojili tokom hiljada godina – rekla je Barakat.

    – Ime možda potječe iz Indije, ali egipatsko jelo ima svoj oblik – koji se čak razlikuje od Aleksandrije do Asuana – dodala je.

    Egipatska nominacija naglašava ovu raznolikost, ističući činjenicu da se na obali koristi žuta leća, dok se u Kairu i Gornjem Egiptu koristi crna leća. Neka domaćinstva dodaju kuhana jaja, dok je na Sinaju uobičajeno slično jelo zvano ma'dous.

    Sve ove varijacije povezuje “poseban okus koji daju začini poput sirćeta, bijelog luka i ljutog sosa, koji se dodaju prema vlastitim preferencijama”, navodi se u nominaciji.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Od 12. do 14. decembra filmovi o konfliktima i humantarnim krizama u 2025.

    12. Decembra 2025.

    Aci Lukasu ponovo otkazan koncert u RS, samo nekoliko sati nakon najave

    12. Decembra 2025.

    Čola oborio sve rekorde za Zetru i zakazao novi termin

    12. Decembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Odbojkašice Goražda u posljednjoj utakmici polusezone sutra dočekuje ekipu Gacka

    12. Decembra 2025.2 Mins Read

    Goraždanke spremno dočekuju susret, odlučne u namjeri da se revanširaju za minimalan poraz u Gacku…

    Od 12. do 14. decembra filmovi o konfliktima i humantarnim krizama u 2025.

    12. Decembra 2025.

    „Nagrada za životno djelo“ pripala akademiku Isaku Karabegoviću

    12. Decembra 2025.

    Max Primorac stigao u Zagreb: “Jedino rješenje za Hrvate u BiH je treći entitet

    12. Decembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.