Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Iz Željezničara u Velež: Huso Karjašević novi igrač Rođenih

    23. Juna 2025.

    Istraživanja pokazala kada je najbolje vrijeme za brak

    23. Juna 2025.

    Džumhur poražen od Rinderknecha za startu turnira u Mallorci

    23. Juna 2025.

    Od kamena do vlakna – putovanje kroz bosansku historiju

    23. Juna 2025.

    5.660 kineskih kamera u BiH prenosi šta radite kući, na poslu, ulici, vrtiću

    23. Juna 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Arapska karamela od hurmi: Zdrav i ukusan desert bez šećera!
    Magazin

    Arapska karamela od hurmi: Zdrav i ukusan desert bez šećera!

    25. Februara 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ako volite isprobavati egzotične okuse i želite uživati u slatkoj poslastici bez dodatnih šećera, arapska karamela od hurmi savršen je odabir.

    Ovaj jednostavan, a ukusan desert dolazi iz srca Bliskog istoka, gdje su hurme omiljeni plod i sastavni dio svakodnevne kuhinje. S bogatom, kremastom teksturom i prirodnim zaslađivačem, karamela od hurmi donosi toplinu i historiju ove regije u vašoj kuhinji.

    Sastojci:

    • 500 g hurmi (svježih ili sušenih)
    • 50 ml vode
    • 1 kašika vanilin šećera (po želji)
    • 1/2 kašike cimeta (po želji)

    Priprema:

    1. Ako koristite sušene hurme, prvo ih namočite u vodi oko sat vremena. Zatim ih stavite u blender ili kuhinjski procesor i usitnite do fine paste.
    2. Smjesu hurmi prebacite u lonac, dodajte vodu i začine po želji.
    3. Zagrijavajte smjesu na srednje niskoj vatri, stalno miješajući dok ne postane gusta i nalikuje klasičnoj karameliziranoj masi.
    4. Kada karamela postane gusta, maknite je s vatre. Po želji, dodajte još vanilin šećera za bogatiji okus.
    5. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Karamela će se stvrdnuti, ali će ostati mekana i savršeno ljepljiva.

    Arapska karamela od hurmi može biti odličan dodatak vašim omiljenim slasticama, poslužiti kao preliv za palačinke ili jogurt, ili jednostavno kao tradicionalni desert.

    Ovaj desert nosi sa sobom dušu arapske kuhinje, pa je prava prilika da zaronite u bogatstvo okusa Bliskog istoka.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Istraživanja pokazala kada je najbolje vrijeme za brak

    23. Juna 2025.

    Od kamena do vlakna – putovanje kroz bosansku historiju

    23. Juna 2025.

    Emotivna poruka Amre Džeko: Ona nije samo dadilja, ona je porodica

    23. Juna 2025.
    Najnovije
    Sport

    Iz Željezničara u Velež: Huso Karjašević novi igrač Rođenih

    23. Juna 2025.1 Min Read

    Doskorašnji fudbaler Željezničara novi je član mostarskog Veleža, objavio je danas ovaj klub.U Press Room-u…

    Istraživanja pokazala kada je najbolje vrijeme za brak

    23. Juna 2025.

    Džumhur poražen od Rinderknecha za startu turnira u Mallorci

    23. Juna 2025.

    Od kamena do vlakna – putovanje kroz bosansku historiju

    23. Juna 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.