Zahvaljujući snažnim ljekovitim svojstvima, ova tamna bobica nudi brojne koristi za organizam, a dostupna je tokom cijele godine u različitim oblicima – svježa, sušena, smrznuta, kao sok, džem ili sirup.
Prirodni borac protiv bolesti
Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa, aronija pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala, čime doprinosi uništavanju malignih ćelija i jačanju imunološkog sistema. Naučna istraživanja su pokazala da redovna konzumacija aronije može imati značajnu ulogu u prevenciji razvoja tumora.
Preporučena dnevna količina za odraslu osobu kreće se između 200 i 300 grama, što je dovoljno da se osjete njeni pozitivni učinci.
Podrška štitnjači, srcu i krvnim sudovima
Aronija povoljno djeluje na rad štitne žlijezde, naročito kod osoba koje imaju problema sa hipertireozom. Takođe, poznata je po svojoj ulozi u prevenciji srčanih oboljenja – pomaže snižavanju krvnog pritiska, smanjenju nivoa lošeg (LDL) holesterola te podstiče proizvodnju dobrog (HDL) holesterola.
Blagotvorna za probavni i mokraćni sistem
Ova bobica ima snažno protivupalno djelovanje, što je čini izuzetno korisnom kod problema s probavom. Umiruje bolove i grčeve u crijevima, smanjuje upale sluznice i može pomoći u zaustavljanju proljeva. Osim toga, često se koristi kao prirodni lijek kod infekcija mokraćnih puteva.
Zahvaljujući svom bogatom nutritivnom sastavu i nizu ljekovitih svojstava, aronija predstavlja vrijedan dodatak svakodnevnoj ishrani. Bilo da je konzumirate svježu, u obliku soka ili kao dodatak obrocima, ova skromna bobica itekako doprinosi jačanju zdravlja cijelog organizma.
(Vijesti.ba)