Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Paunović odlazi nakon dvije utakmice na klupi reprezentacije?

    18. Novembra 2025.

    Dobre vijesti za Lakerse, James počinje trenirati s ostatkom ekipe

    18. Novembra 2025.

    Dobre vijesti za Lakerse, James počinje trenirati s ostatkom ekipe

    18. Novembra 2025.

    Ne ignorišite ubrzan puls: Ljekari upozoravaju na skriveni rizik

    18. Novembra 2025.

    DR Kongo nakon drame penala izbacio Nigeriju sa Svjetskog prvenstva

    18. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Banane vam brzo potamne? Ovim potezom produžit ćete im svježinu
    Magazin

    Banane vam brzo potamne? Ovim potezom produžit ćete im svježinu

    24. Septembra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Iako su banane zdrave i predstavljaju jednu od preporučenih dnevnih porcija voća, njihov brz proces sazrijevanja mnoge obeshrabri. Sophie Trueman, stručnjakinja za voće je otkrila jednostavan trik kako da produžite svježinu banana.

    Trueman savjetuje da se banane ne drže u grozdu, već da se svaka banana odvoji i stabljika zamota u višekratni papir za pečenje. Na taj način se usporava proces sazrijevanja, jer banane ispuštaju etilen, prirodni gas koji ubrzava zrenje.

    Zamatajući stabljiku, smanjuje se širenje etilena i banana ostaje svježa duže vremena.

    Ova metoda ne zahtijeva posebne uslove niti dodatna sredstva, sve što je potrebno jeste malo pažnje prilikom skladištenja.

    Time se ne samo čuva voće, već i smanjuje nepotrebno bacanje hrane, što je važno i za kućni budžet i za okoliš.

    Ukoliko se ipak dogodi da banane prezru i postanu smeđe, postoji ukusan način da ih iskoristite. Umjesto da ih bacite, možete ih pretvoriti u osvježavajući desert poznat kao “banana nice cream”. Banane se ogule, isijeku na komadiće i zamrznu nakon čega se mogu blendati s malinama, puterom od kikirikija ili komadićima čokolade.

    Ovaj brzi, zdravi i kremasti sladoled ne sadrži dodatni šećer ni vještačke sastojke, a idealan je kao lagana poslastica tokom toplijih dana. Tako banane, čak i kada prezru, mogu biti ukusna i korisna namirnica u domaćinstvu.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Ne ignorišite ubrzan puls: Ljekari upozoravaju na skriveni rizik

    18. Novembra 2025.

    Delfin Mimmo odbija napustiti bazen Svetog Marka u Veneciji

    18. Novembra 2025.

    Kako se Đorđe David posramio zbog Ćane

    18. Novembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Paunović odlazi nakon dvije utakmice na klupi reprezentacije?

    18. Novembra 2025.2 Mins Read

    Srbija je u posljednjem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo s 2:1 savladala Latviju.Srbija je u…

    Dobre vijesti za Lakerse, James počinje trenirati s ostatkom ekipe

    18. Novembra 2025.

    Dobre vijesti za Lakerse, James počinje trenirati s ostatkom ekipe

    18. Novembra 2025.

    Ne ignorišite ubrzan puls: Ljekari upozoravaju na skriveni rizik

    18. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.