Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Drugi double-double sezone za Nurkića

    13. Novembra 2025.

    Neobičan trik protiv vlage: Evo kako spriječiti kondenzaciju u domu

    13. Novembra 2025.

    Policija USK ponovo udarila na narko-mafiju: U Bosanskoj Krupi uhapšen 27-godišnjak (FOTO)

    13. Novembra 2025.

    Oštra reakcija iz Srbije na Dodikov govor mržnje: Potkopava međunacionalno povjerenje

    13. Novembra 2025.

    Bivša zvijezda Chelseaja srušila se na treningu: Samo je pao na zemlju…

    13. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Bosna i Hercegovina»Bh. burek našao se u top 10 najboljih doručaka na svijetu za 2023. godinu
    Bosna i Hercegovina

    Bh. burek našao se u top 10 najboljih doručaka na svijetu za 2023. godinu

    20. Decembra 2023.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email

    Svojevrsna enciklopedija okusa, tradicionalnih jela, lokalnih namirnica i autentičnih restorana, Taste Atlas, svrstao ga je na osmu poziciju liste koja broji ukupno 100 specijaliteta.

    “Uprkos turskom porijeklu, ovo jelo je evoluiralo u ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje. Iako većina mještana tvrdi da se samo burek sa mljevenim junećim mesom može nazvati burekom, isto jelo se pojavljuje i sa drugim nadjevima”, navodi ova stranica, te pojašnjava da su „druge sorte“ poznate pod različitim nazivima: sirnica (svježi sir), zeljanica (špinat), krompiruša (krompir).

    Za one koji ne znaju, pojasnili su da se burek peče umotan u oblik puža i takav tip se obično nalazi u pekarama, dok ga tradicionalni restorani često prave u obliku pite, koja se prije serviranja reže na četvrtine.

    “Jelo je izuzetno popularno na cijelom Balkanu, iako je u Bosni i Hercegovini kulturni značaj ove svakodnevne namirnice neuporediv i najbolje je sažet u brojnim lokalnim poslovicama koje govore da ako žena može napraviti dobar burek, ima pravo na brak”, piše Taste Atlas, odnosno kako se to u narodu kaže ako ne znaš pitu napraviti, ne možeš se udati.

    Osim bureka, na ovoj listi na 29. mjestu se našla zeljanica, na 31. sirnica, krompiruša na 58. odmah iza nje je kljukuša, a pura s lučinicom na 64. je mjestu top 100 doručaka na svijetu.

    Inače, najboljim doručkom na planeti proglašena je komplet lepinja iz Užica.

     

    Možda vas zanima

    Oštra reakcija iz Srbije na Dodikov govor mržnje: Potkopava međunacionalno povjerenje

    13. Novembra 2025.

    Delegat Doma naroda PSBiH Džemal Smajić traži da se isti zakon primijeni i na Milorada Dodika

    12. Novembra 2025.

    Građani se žale da svaki put moraju izaći iz vozila i ponovo vršiti verifikaciju

    12. Novembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Drugi double-double sezone za Nurkića

    13. Novembra 2025.1 Min Read

    Ekipa iz Salt Lake Cityja upisala je najefikasniji meč u ovoj sezoni, a Nurkić je…

    Neobičan trik protiv vlage: Evo kako spriječiti kondenzaciju u domu

    13. Novembra 2025.

    Policija USK ponovo udarila na narko-mafiju: U Bosanskoj Krupi uhapšen 27-godišnjak (FOTO)

    13. Novembra 2025.

    Oštra reakcija iz Srbije na Dodikov govor mržnje: Potkopava međunacionalno povjerenje

    13. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.