Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Juan Mata ima novi klub

    18. Septembra 2025.

    Chef Nihad Mameledžija priprema ručak koji vas vodi pravo u Italiju – bez da napustite Sarajevo

    18. Septembra 2025.

    Sutra zasjeda Općinsko vijeće Općine Velika Kladuša

    18. Septembra 2025.

    Neočekivano: Ništa od finala Svjetskog prvenstva za Ivanu Španović!

    18. Septembra 2025.

    Emocije na crvenom tepihu: DiCaprio se prisjetio Roberta Redforda

    18. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Chef Nihad Mameledžija priprema ručak koji vas vodi pravo u Italiju – bez da napustite Sarajevo
    Magazin

    Chef Nihad Mameledžija priprema ručak koji vas vodi pravo u Italiju – bez da napustite Sarajevo

    18. Septembra 2025.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Restoran Tomasi, novo ime na gastro sceni našeg grada, otvorio je vrata za sve ljubitelje italijanske kuhinje i mediteranskog načina pripreme hrane.

    Ekipa portala Žene.ba ih je posjetila tokom pripreme jednog ljetnog ručka, gdje su ih dočekali chef Nihad Mameledžija i njegov tim.

    Za ovu priliku pripremili su tri lagana, svježa jela koja predstavljaju ono najbolje iz moderne italijanske kuhinje, pripremljena s lokalnim i uvoznim namirnicama vrhunske kvalitete.

    Predjelo: Karpaccio od hobotnice i tune

    Ručak je počeo hladnim predjelom – karpacciom od hobotnice i svježe tune. Hobotnica se kuha tehnikom sous-vide, na niskoj temperaturi tokom osam sati, kako bi ostala mekana i sočna. Zatim se oblikuje u cilindar i reže na tanke kriške.

    Tuna se nareže, istuče između folije i marinira u soku od limuna, narandže, bijelom luku, balzamiko sirćetu i maslinovom ulju. Sve se servira hladno, začinjeno upravo onako kako to nalažu pravila „kuhanja na hladno“, bez termičke obrade – samo kiseline i začini.

    Uz par kapi aceta, bukolu, svježi peršun i maslinovo ulje, predjelo izgleda i miriše upravo onako kako se očekuje od modernog italijanskog restorana.

    Glavno jelo I: Fusili s kremom od graška i vongolama

    Drugi slijed donosi tanjir pun boje i ukusa – fusili u kremi od graška sa školjkama vongole. Pasta je “trafilata al bronzo”, što znači da je pravljena tako da zadrži hrapavu teksturu i upije sos.

    Grašak se kuha s bijelim lukom i maslinovim uljem, pa pretvara u glatku kremu. U nju se dodaju vongole, koje puštaju slanu morsku vodu direktno u jelo, dajući mu autentičan mediteranski okus.

    Dodaju se i parmezan, malo ljute paprike i komadić putera za zaokruživanje teksture i okusa. Pasta se završava klasičnom tehnikom „due salti in padella“ – dva skoka u tavi, kako bi upila sve arome. Bez suvišnog kićenja – samo čist, jasno definisan okus mora i zelenog povrća.

    Glavno jelo II: Filet orade s kaparima, limunom i puterom

    Treće jelo bio je filet orade, pripremljen s posebnom pažnjom na detalje. Riba se najprije pažljivo filetirala, sve kosti izvađene pincetom, a koža osušena da postane hrskava prilikom pečenja.

    Na tavi se riba prži s kožom prema dole, dok ne postane zlatna i hrskava, ali da unutrašnjost ostane mekana i sočna. U tavu se zatim dodaju kapari, bijeli luk, paradajz, bijelo vino i puter, čime se pravi lagan, aromatičan sos.

    Bez dodatnih priloga – samo riba, sos i limun za svježinu. Dovoljno za lagan ljetni obrok.

    Restoran Tomasi ne pokušava impresionirati složenošću, nego iskrenim pristupom kuhanju, kvalitetnim namirnicama i pažljivo biranim jelima koja zaista govore sama za sebe.

    U vremenu kada je gastronomija često zatrpana bespotrebnim ukrasima, Tomasi se vraća osnovama: dobar sastojak, dobra tehnika i ukus koji ostaje u pamćenju.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Emocije na crvenom tepihu: DiCaprio se prisjetio Roberta Redforda

    18. Septembra 2025.

    Tajna savršenog gulaša: Kuhar otkrio trik za meso mekano kao puter

    18. Septembra 2025.

    Antonio Banderas se zahvalio Redfordu na nasljeđu koje živi na ekranu

    18. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Juan Mata ima novi klub

    18. Septembra 2025.1 Min Read

    Juan Mata (37) prešao je iz Western Sydney Wanderersa u Melbourne Victory.Bivši veznjak španske nogometne…

    Chef Nihad Mameledžija priprema ručak koji vas vodi pravo u Italiju – bez da napustite Sarajevo

    18. Septembra 2025.

    Sutra zasjeda Općinsko vijeće Općine Velika Kladuša

    18. Septembra 2025.

    Neočekivano: Ništa od finala Svjetskog prvenstva za Ivanu Španović!

    18. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.