Čorbica od zelja i krompira je prava proljećna delicija, idealna za ukusan i lagan ručak.
Sastojci
- 1 mala glavica crnog luka (oko 40 g)
- 2 grančice mladog luka
- 2 čehna bijelog luka
- 30 ml ulja
- 300 g krompira
- 30 listova zelja
- 1,5 kašičica soli
- 1/2 kašičice crnog bibera
- 2 l vode
- 40 g rezanaca
- 1 žumance
- 220 g jogurta
Zašto je korisno jesti zelje?
Zelje je niskokalorična namirnica koja je izuzetno hranjiva. Kuvano zelje sadrži više proteina nego svježe, a bogato je vlaknima, što povoljno utiče na probavni sistem. Takođe, obiluje vitaminima C, A, E, K, kao i B kompleksom, magnezijumom, gvožđem, fosforom, kalcijumom, kalijumom, natrijumom i selenom. Zelje je bogato i antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa.
Priprema
- Sitno isjeckajte crni, mladi i bijeli luk. Dinstajte ih na ulju oko 3-4 minuta.
- Krompir ogulite i narendajte. Dodajte ga luku i miješajte još minut.
- Dodajte vodu, so i crni biber. Kuhajte 20 minuta.
- U međuvremenu, očistite listove zelja i isjecite ih na tanke trakice.
- Nakon što je supa kuhala 20 minuta, dodajte isjeckano zelje i rezance.
- Kuhajte još 6-7 minuta.
- U posudi umutite žumance sa jogurtom, pa dodajte 3-4 kuglice vruće supe, stalno miješajući. Vratite ovu smjesu u supu i dobro promiješajte.
Uživajte u svojoj ukusnoj čorbi!
(Vijesti.ba)