Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Madrid savladao Mallorcu, Mbappeu poništena dva gola

    1. Septembra 2025.

    Georgina Rodríguez ukrala svu pažnju u Veneciji zaručničkim prstenom

    1. Septembra 2025.

    “Iako teško ranjen uspio je dopuzati tridesetak metara dalje od mjesta eksplozije. Izdahnuo je na mojim rukama”

    1. Septembra 2025.

    Grčka “razmontirala” Kipar u historijskom meču

    1. Septembra 2025.

    Ljekari pronašli lijek koji je bolji od aspirina u sprječavanju srčanih udara

    1. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Da li je jogurt uopšte zdrav? Obratite pažnju na jednu stvar
    Magazin

    Da li je jogurt uopšte zdrav? Obratite pažnju na jednu stvar

    1. Septembra 2025.4 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Jogurt je s dobrim razlogom temeljna namirnica u ishrani mnogih. Obiluje ključnim nutrijentima poput proteina i kalcijuma, a istraživanja potvrđuju da njegova redovna konzumacija donosi brojne zdravstvene prednosti.

    One se ogledaju od jačanja kostiju do poticanja osjećaja sitosti i pomoći pri mršavljenju, piše Health.com. 

    Povećan unos proteina

    Jogurt je odličan izvor proteina, ali neke vrste prednjače. Primjera radi, grčki jogurt sadrži gotovo dvostruko više proteina od običnog, što ga čini idealnim izborom za sve koji žele povećaju unos ovog esencijalnog nutrijenta. 

    Prehrana bogata proteinima povezuje se s nizom prednosti, uključujući lakše mršavljenje, bolju regulaciju šećera u krvi te poboljšanu gustoće kostiju.

    “Jogurt je izvor visokokvalitetnih proteina, a neki jogurti mogu imati čak 18 grama zasitnih proteina po porciji, što ga čini čvrstim izborom za doručak ili međuobrok”, ističe dijetetičarka Amanda Sauceda. 

    Zdravija probava i crijevni mikrobiom

    “Svakodnevna konzumacija jogurta poboljšava zdravlje crijeva opskrbljujući probioticima koji pomažu da se uravnoteži vaš mikrobiom”, pojasnila je dijetetičarka Kimberli Rouz-Fransis.

    Izvrstan je izvor probiotika, živih mikroorganizama koji pozitivno utiču na ravnotežu bakterija u probavnom sistemu. Hrana bogata probioticima podstiče rast korisnih bakterija u crijevima, a studije pokazuju da redovna konzumacija jogurta može da poboljša raznolikost crijevnih bakterija, što je ključan znak zdravog probavnog sistema.

    Više kalcijuma za čvršće kosti

    “Jogurt isporučuje nekoliko hranjivih materija za izgradnju kostiju u jednom pakovanju”, napominje Sauceda.

    Osim proteina, jogurt osigurava fosfor i kalcijum, koji su neophodni za zdravlje kostiju. Posebno je bogat kalcijumom, na primjer porcija od oko 200 grama nemasnog grčkog jogurta sadrži 230 miligrama kalcijuma, što zadovoljava 18 posto preporučenog dnevnog unosa. 

    Kalcijum je mineral ključan za strukturu kostiju i zubi, ali i za važne fizičke funkcije poput rada nerava i mišića.

    Bolja regulacija šećera u krvi

    Zahvaljujući visokom udjelu proteina i probioticima, jogurt može da pomogne u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Proteini usporavaju probavu, čime se sprječavaju nagli skokovi šećera nakon obroka, dok probiotici mogu da poboljšaju osjetljivost na insulin.

    Rouz-Fransis ističe da je jogurt “nedavno odobren za zdravstvenu tvrdnju koja navodi da konzumiranje 2 šoljice dnevno može da pomogne u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2”.

    Istraživanja potvrđuju da redovna konzumacija jogurta, kao dio uravnotežene ishrane, može da smanji rizik od ove bolesti, a može da pomogne i u smanjenju nivoa hemoglobina A1c (HbA1c), dugoročnog pokazatelja kontrole šećera.

    Podstiče osjećaj sitosti i pomaže pri mršavljenju

    Odabir jogurta s visokim udjelom proteina, poput grčkog jogurta ili islandskog skyra, može da vam pomogne da se duže osjećate siti, što je odličan saveznik u procesu mršavljenja. Proteini usporavaju probavu i podstiču oslobađanje hormona sitosti.

    Upravo zbog toga, zasitna hrana poput jogurta može učinkovito da pomogne u smanjenju masnog tkiva. Istraživanja čak pokazuju da su osobe koje redovno jedu jogurt manje sklone prekomjernoj tjelesnoj težini ili gojaznosti.

    Smanjen rizik od preloma

    “Jogurt je bogat hranjivim materijama, poput proteina i kalcijuma koji su ključni za održavanje jakih kostiju”, rekla je za Health Mišel Rutenstajn, registrovana dijetetičarka.

    Redovna konzumacija jogurta može da poboljša mineralnu gustoću kostiju i smanji rizik od preloma.

    “Konzumiranje hrane bogate proteinima i kalcijumom, poput jogurta, povezano je s većom mineralnom gustoćom kostiju, posebno u područjima poput kuka, a također može pomoći u smanjenju rizika od preloma kuka”, dodaje Ruthenstajn. Pregled devet studija iz 2020. godine pokazao je da su žene u postmenopauzi koje su redovno jele jogurt imale manji rizik od preloma kuka.

    Pozitivan uticaj na zdravlje srca

    Konzumacija jogurta može da pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog i moždanog udara, posebno kod osoba s visokim krvnim pritiskom.

    “Probiotici i hranjive materije, poput kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, koji se nalaze u jogurtu, zajedno djeluju na pomoć u regulaciji krvnog pritiska i podržavanju srčane funkcije”, objasnila je Ruthenstajn.

    Na šta treba pripaziti?

    Iako je jogurt zdrav izbor, važno je obratiti pažnju na dodani šećer. Mnogi voćni i aromatizovani jogurti sadrže značajne količine dodatog šećera, čija prekomjerna konzumacija može da poveća rizik od bolesti poput masne jetre i srčanih oboljenja. 

    Također, osobe s intolerancijom na laktozu mogu da osjete simptome poput nadutosti i probavnih smetnji. Iako jogurt sadrži manje laktoze od mlijeka, u tom slučaju preporučuje se odabir jogurta bez laktoze ili cijeđenih jogurta poput grčkog, koji sadrže manje laktoze.

    Jogurt je hranjiva namirnica koja može biti zasitan i zdrav doručak ili međuobrok. Njegov impresivan nutritivni profil može podstaći osjećaj sitosti, podržati zdravlje kostiju i srca, pomoći u regulaciji šećera u krvi te osigurati unos važnih nutrijenata poput proteina i kalcijuma. 

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Georgina Rodríguez ukrala svu pažnju u Veneciji zaručničkim prstenom

    1. Septembra 2025.

    Ljekari pronašli lijek koji je bolji od aspirina u sprječavanju srčanih udara

    1. Septembra 2025.

    Severina pozvana na kazneni sud u Zagrebu, prijeti joj godina dana zatvora

    1. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Madrid savladao Mallorcu, Mbappeu poništena dva gola

    1. Septembra 2025.1 Min Read

    Poveli su gosti u 18. minuti pogotkom Vedata Muriqija, a potom su rezultat preokrenuli Arda…

    Georgina Rodríguez ukrala svu pažnju u Veneciji zaručničkim prstenom

    1. Septembra 2025.

    “Iako teško ranjen uspio je dopuzati tridesetak metara dalje od mjesta eksplozije. Izdahnuo je na mojim rukama”

    1. Septembra 2025.

    Grčka “razmontirala” Kipar u historijskom meču

    1. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.