Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Hit reprezentacija sa Mundijala se već plasirala na Svjetsko prvenstvo

    7. Septembra 2025.

    Ko prenosi utakmicu San Marino – BiH?

    7. Septembra 2025.

    Ove 4 greške pri punjenju skraćuju vijek baterije na mobitelu

    7. Septembra 2025.

    Pada novi rekord? Bjornsson večeras planira dići čak 510 kg

    7. Septembra 2025.

    Zmajevi saznali protivnika u četvrtfinalu ako izbace Poljsku

    7. Septembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Da li tokom kuhanja ubaciti jaja u vodu odmah ili tek kada proključa?
    Magazin

    Da li tokom kuhanja ubaciti jaja u vodu odmah ili tek kada proključa?

    6. Septembra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Američka spisateljica i kulinarska stručnjakinja Mary Frances Kennedy Fisher, koja je preminula 1992. godine, i danas intrigira ljubitelje kuhanja svojim savjetima.

    Njena kuharica How to Cook a Wolf, prvi put objavljena 1942. godine, nedavno je ponovo izdana, a u njoj Fisher otkriva neobičan pogled na pripremu jaja.

    Prema njenom mišljenju, izraz “kuhati jaja” uopće nije tačan jer se jaja zapravo i ne kuhaju na način kako to ljudi uobičajeno rade. Objašnjava da, kada se jaje ubaci direktno u kipuću vodu, bjelance se trenutno skuha dok žumance ostaje sirovo, pa se ne postiže ravnomjerna termička obrada.

    Kako bi se to izbjeglo, Fisher predlaže dva jednostavna postupka. Prvi je da jaje prije kuhanja prelijete hladnom vodom, a zatim ga spustite u kipuću. Na laganoj vatri ono će se skuhati jednako brzo kao i u kipućoj vodi, ali će, tvrdi ona, rezultat biti ravnomjernije kuhano jaje.

    Drugi način podrazumijeva stavljanje jajeta u posudu s hladnom vodom koju treba brzo zagrijati. Čim voda proključa, jaje je gotovo i spremno za jelo. Nedostatak ovog postupka je što je ovako pripremljeno jaje nešto teže oguliti.

    Ovim metodama jaje će ostati mekše, pa ih Fisher preporučuje svima koji ne vole tvrdo kuhana jaja. Njeni savjeti pokazuju da se iza naizgled jednostavne pripreme krije prava mala kulinarska nauka.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Ove 4 greške pri punjenju skraćuju vijek baterije na mobitelu

    7. Septembra 2025.

    Tri vrste pića koje loše utječu na zdravlje srca

    6. Septembra 2025.

    Kada se pomjera sat? Datum prelaska na zimsko računanje vremena

    6. Septembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Hit reprezentacija sa Mundijala se već plasirala na Svjetsko prvenstvo

    7. Septembra 2025.1 Min Read

    Fudbalska reprezentacija Maroka u velikom stilu se plasirala na Svjetsko prvenstvo u SAD-u, Meksiku i…

    Ko prenosi utakmicu San Marino – BiH?

    7. Septembra 2025.

    Ove 4 greške pri punjenju skraćuju vijek baterije na mobitelu

    7. Septembra 2025.

    Pada novi rekord? Bjornsson večeras planira dići čak 510 kg

    7. Septembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.