Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Sjajni Bajraktarević za 20 minuta zabio dva gola za PSV

    24. Augusta 2025.

    Vlasnica restorana otkrila šta nikada ne biste trebali naručiti: To je leglo bakterija

    24. Augusta 2025.

    Čelik sezonu otvara u nedjelju u Travniku, a cilj je vrh tabele i povratak u WWIN Premijer ligu BiH

    24. Augusta 2025.

    Jesu li dijetalni sokovi uopće zdraviji od običnih?

    24. Augusta 2025.

    Posušje i Sloga podijelili bodove, mnogo propuštenih prilika

    24. Augusta 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Domaći hljeb od spelte, lana i meda: Recept koji uspijeva svaki put
    Magazin

    Domaći hljeb od spelte, lana i meda: Recept koji uspijeva svaki put

    24. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    U vrijeme kada sve više biramo zdravije namirnice, recepti za domaći hljeb dobijaju posebno mjesto u kuhinji.

    Ako tražite hljeb koji je bogat vlaknima, blag za želudac, a opet ukusan i mirisan, donosimo vam savršen spoj, hljeb od spelte, lana, ječmenih mekinja i meda.

    Savršen je za doručak uz maslac ili džem, ali se odlično slaže i s jajima, sirom, pa čak i supama.

    Osim toga, priprema je jednostavna, a rezultat mekan, mirisan i hranljiv hljeb koji uspijeva svaki put.

    Sastojci:

    • 3 šolje integralnog speltinog brašna
    • ½ šolje ječmenih mekinja
    • ¼ šolje mljevenog lanenog sjemena
    • ¼ šolje otopljenog putera
    • ½ šolje domaćeg meda
    • ½ šolje mlijeka
    • 1 šolja vode
    • 3 velika jaja (odvojiti bjelanca od žumanaca)
    • 1 kesica suvog kvasca
    • ½ kašičice sode bikarbone
    • ½ kašičice šećera
    • 1 i po kašičica soli
    • ½ kašičice cimeta
    • Prstohvat limunovog soka

    Priprema:

    • U šolju vode dodajte mlijeko i lagano zagrijte dok ne postane mlako.
    • Umiješajte suhi kvasac i šećer i ostavite nekoliko minuta da kvasac proradi.
    • U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke: speltino brašno, ječmene mekinje, lan, sodu bikarbonu, so i cimet.
    • Odvojite bjelanca od žumanaca.
    • U smjesu sa brašnom dodajte aktivirani kvasac, žumanca, otopljeni puter, med i limunov sok.
    • Dobro izmiješajte ručnom pjenjačom ili mikserom dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu.
    • U posebnoj posudi umutite bjelanca u čvrst snijeg i lagano ih umiješajte u tijesto.
    • Koristite kašiku, laganim pokretima da se zadrži vazduh.
    • Smjesu sipajte u kalup obložen papirom za pečenje.
    • Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, dok ne naraste.
    • Pecite u rerni zagrijanoj na 220°C deset minuta, zatim smanjite temperaturu na 200°C, pokrijte folijom i pecite još oko 30 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
    • Kad izvadite hljeb iz rerne, umotajte ga u vlažnu kuhinjsku krpu i ostavite da se potpuno ohladi.

    Slatko, ali i slano

    Iako ovaj hljeb ima blagu slatkoću zbog meda i cimeta, njegova tekstura i ukus savršeno se uklapaju i uz slana jela. Možete ga poslužiti sa sirom, puterom, jajima, ali i sa pekmezom, namazom ili medom. Idealan je i za dječiju užinu.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Vlasnica restorana otkrila šta nikada ne biste trebali naručiti: To je leglo bakterija

    24. Augusta 2025.

    Jesu li dijetalni sokovi uopće zdraviji od običnih?

    24. Augusta 2025.

    Vesna i Merlin: Kako je duet “Kad zamirišu jorgovani” zaradio pola miliona eura

    24. Augusta 2025.
    Najnovije
    Sport

    Sjajni Bajraktarević za 20 minuta zabio dva gola za PSV

    24. Augusta 2025.1 Min Read

    PSV našeg Esmira Bajraktarevića danas je pred svojim navijačima savladao Groningen u 3. kolu holandske…

    Vlasnica restorana otkrila šta nikada ne biste trebali naručiti: To je leglo bakterija

    24. Augusta 2025.

    Čelik sezonu otvara u nedjelju u Travniku, a cilj je vrh tabele i povratak u WWIN Premijer ligu BiH

    24. Augusta 2025.

    Jesu li dijetalni sokovi uopće zdraviji od običnih?

    24. Augusta 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.