Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Švedska savladala Dansku 1:0

    5. Jula 2025.

    Račun za struju vas iznenađuje? Ovaj uređaj u stanu vas najviše košta

    5. Jula 2025.

    Kružni tok u obliku Cvijeta Srebrenice uoči 30. godišnjice genocida

    5. Jula 2025.

    “Sarajevo štiti zločince, BiH nema nikakvu šansu”

    5. Jula 2025.

    UEFA kaznila Chelsea, Barcelonu i Hajduk zbog kršenja finansijskih pravila

    5. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Foto: Krenite na kulinarsko putovanje obalom Egejskog mora
    Magazin

    Foto: Krenite na kulinarsko putovanje obalom Egejskog mora

    25. Aprila 2024.3 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Njena obala se posebno ističe po održivoj kuhinji, s kulturnim naslijeđem koje uključuje ukusna maslinova ulja, raznoliko autohtono bilje i povrće, svježe morske plodove, staru tradiciju proizvodnje vina te filozofiju „od farme do stola”. U novije vrijeme, ovo područje postalo je poznato po svojim priznatim restoranima, koje većinom vode talentovani mladi kuhari koji nude nove interpretacije klasičnih jela. Vodič MICHELIN prepoznao je nekoliko restorana u Izmiru i Bodrumu, dvije popularne egejske lokacije, kao mjesta s raznovrsnom i visokokvalitetnom ponudom jela.

    Maslinovo ulje, srce egejske kuhinje

    Zahvaljujući povoljnoj klimi i geografskom položaju, obala Egejskog mora oduvijek je bila jedna od regija s najvećom proizvodnjom maslina u Anadoliji. Ova duboko ukorijenjena kultura i historija uzgoja maslina također objašnjava zašto je egejska kuhinja oblikovana oko maslina i maslinovog ulja i zašto su upravo ove namirnice srce egejske kuhinje. Maslinovo ulje, aromatizovano začinskim biljem poput majčine dušice, ružmarina ili nane, neizostavan je dio egejskog doručka kao savršen dodatak svježe pečenom hljebu, te daje okus, zdravlje i lakoću salatama, predjelima i glavnim jelima koji se služe za ručak i večeru. Vjesnici proljeća, povrće poput zelenih mahuna, patlidžana i artičoka, se transformišu u ukusna jela s maslinovim uljem – tajna dugovječnosti. Ostali poznati okusi u egejskoj kuhinji potiču od egejskog bilja porijeklom iz regije. Organizuju se i festivali u čast ukusnog i ljekovitog bilja kao što su Şevket-i bostan (blaženi čičak), šparoge i maslačak, koji se miješaju s maslinovim uljem i služe kao glavna jela ili predjela.

    Morski plodovi

    Naravno, egejska kuhinja odražava darežljivost bogatog Egejskog mora. Od Ayvalıka do Alaçatıja i od Bodruma do Datçe, restorani u obalnim gradovima nude najsvježije morske plodove, uključujući oradu, lubina, škarpinu, kamenice, hobotnicu, lignje i škampe. Jela od hobotnice i lignji, škampe na buzaru i sezonska riba na žaru garantuju nezaboravnu večeru.

    Stoljeća vinogradarstva

    Uz rakiju, ukusna vina napravljena od lokalnog egejskog grožđa najbolje se slažu s morskim plodovima. Zbog svog tla i klime, egejsko područje se smatra jednim od najpoželjnijih geografskih područja na svijetu. Gdje god da putujete u regiji, putevi će vas odvesti do stoljetnih vinograda i njihovog sočnog grožđa i vina. Na svom putovanju Egejom možete istražiti ove vinograde i doći do nevjerovatnih saznanja. Možete probati mnoga međunarodno poznata turska vina u Urli, gdje se nalaze neke od İzmirskih vinogradarskih ruta i restorana s Michelinovim zvjezdicama; u Şirinceu, koje je prošle godine UN Turizam proglasio „Najboljim turističkim selom”; i u Bodrumu, vrhunskoj destinaciji za odmor u Turskoj. Bozcaada također nudi razna vina, uključujući crvena od endemskog grožđa Kuntra i Karalahna i bijela od Çavuşa i Vasilakija. Urla, poznata po svojim vinogradima, nudi lokalne sorte grožđa kao što je Bornova Misketi i ukusna vina od grožđa Foça Karası i Gaydura, koja su sačuvana od izumiranja različitim metodama uzgoja i oplemenjivanja.

    Luksuzni restorani

    Egejska regija se može pohvaliti brojnim luksuznim restoranima. Posljednjih godina, inovativni kuhari su otvorili vrhunske restorane koji oslikavaju ekološku i kulturnu održivost egejske kuhinje kroz proizvode i tradiciju ove plodne regije.

    U tom kontekstu, posebno u okrugu Urla u Izmiru, jednoj od najpopularnijih turističkih odredišta u regiji, možete probati lokalna jela u restoranima koji njeguju koncept od farme do stola i pristup bez otpada. Michelin vodič uključuje Urlu u İzmiru te Bodrum u Muğli, kao još jednu dobro poznatu gastronomsku destinaciju.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Račun za struju vas iznenađuje? Ovaj uređaj u stanu vas najviše košta

    5. Jula 2025.

    Adi Šoše predstavio novu pjesmu i spot: Objavljena je “Vila”

    5. Jula 2025.

    Spavanje uz svjetlo drastično remeti hormone

    5. Jula 2025.
    Najnovije
    Sport

    Švedska savladala Dansku 1:0

    5. Jula 2025.1 Min Read

    Švedska savladala Dansku 1:0

    Račun za struju vas iznenađuje? Ovaj uređaj u stanu vas najviše košta

    5. Jula 2025.

    Kružni tok u obliku Cvijeta Srebrenice uoči 30. godišnjice genocida

    5. Jula 2025.

    “Sarajevo štiti zločince, BiH nema nikakvu šansu”

    5. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.