Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Tragedija! Dvije 22-godišnje djevojke poginule u teškoj nesreći u BiH

    26. Jula 2025.

    Zrinjski doveo zvučno pojačanje, ostavio je trag u Rijeci

    26. Jula 2025.

    Ako bazen mnogo “miriše” na hlor, to nije miris hlora

    26. Jula 2025.

    Sinner ostao bez trenera za US open

    26. Jula 2025.

    Tri vrste hrane koje mogu poboljšati funkciju bubrega

    26. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Gdje i kako čuvati banane da bi duže ostale svježe
    Magazin

    Gdje i kako čuvati banane da bi duže ostale svježe

    26. Jula 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Banane su voće koje brzo sazrijeva, ali i brzo tamni ako se ne skladišti na pravi način.

    Iako mnogi greškom stavljaju banane u frižider ili ih čuvaju u plastičnim kesama, takvo okruženje zapravo ubrzava njihovo propadanje. Ključni faktor u procesu sazrijevanja banana je gas etilen – prirodni biljni hormon koji banane same proizvode.

    Zašto banane brzo sazrijevaju?

    Etilen, koji banane ispuštaju, pokreće proces sazrijevanja. Kada se čuvaju u zatvorenom prostoru, kao što je plastična kesa, etilen se zadržava oko voća i ubrzava njegovu zrelost. Takođe, niske temperature u frižideru oštećuju koru banana i stvaraju tamne fleke, dok meso postaje kašasto.

    Zato je najbolje da se banane čuvaju na sobnoj temperaturi, oko 13°C, na suhom i prozračenom mjestu – dalje od direktne sunčeve svjetlosti i izvora toplote.

    Praktični savjeti za čuvanje banana

    Držite banane odvojeno od drugog voća. Jabuke, kruške i avokado takođe luče etilen, pa ako su zajedno, proces sazrijevanja se ubrzava.

    Kačite banane na kuku. Ova metoda omogućava cirkulaciju vazduha i spriječava nagnječenja i tamne mrlje.

    Umotajte peteljku u foliju. Peteljka (mjesto gdje su banane spojene) proizvodi najviše etilena, pa umotavanje smanjuje njegovo širenje na ostale plodove.

    Ako želite da ubrzate sazrijevanje, stavite banane u papirnu kesu sa jabukom. Papir zadržava etilen, ali omogućava strujanje vazduha.

    Idealno mjesto za skladištenje

    Banane najbolje opstaju u hladnijem i prozračenom dijelu kuhinje, daleko od rerne i šporeta. Izbjegavajte vlažne i zatvorene prostore jer vlaga pogoduje truljenju i pojavi plijesni. Ako imate natkrivenu terasu ili ostavu s umjerenom temperaturom, i to može biti dobra opcija.

    Šta kada prezru?

    Prezrele banane ne treba bacati – odlične su za kolače, muffine, palačinke ili smoothieje. Možete ih i zamrznuti: oljuštite, isijecite na kolutove, rasporedite na pleh i zamrznite. Kada se stvrdnu, prebacite ih u kesu – idealne su za kasniju upotrebu u desertima.

    Prilagodite čuvanje svojim potrebama

    Ako često jedete banane, kupujte ih u različitim fazama zrelosti – neke zelene, neke žute, a neke skoro zrele. Tako ćete uvijek imati bananu spremnu za konzumaciju.

    Pametno skladištenje ne samo da produžava svježinu banana, već i smanjuje bacanje hrane. Eksperimentišite sa savjetima i pronađite ono što najbolje odgovara vašem domaćinstvu.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Ako bazen mnogo “miriše” na hlor, to nije miris hlora

    26. Jula 2025.

    Tri vrste hrane koje mogu poboljšati funkciju bubrega

    26. Jula 2025.

    “Olimpijada u Sarajevu” nagrađena na 5. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma City Fest 2025

    26. Jula 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    Tragedija! Dvije 22-godišnje djevojke poginule u teškoj nesreći u BiH

    26. Jula 2025.1 Min Read

    Dvije djevojke, istog godišta, sa po 22 godine, koje su poginule jutros u 9.30 sati…

    Zrinjski doveo zvučno pojačanje, ostavio je trag u Rijeci

    26. Jula 2025.

    Ako bazen mnogo “miriše” na hlor, to nije miris hlora

    26. Jula 2025.

    Sinner ostao bez trenera za US open

    26. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.