Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    “Odlazim poražena od nepravde, a ne od života”

    24. Novembra 2025.

    Engleski i hrvatski klub u utrci za sjajnog Bajraktarevića

    24. Novembra 2025.

    Ministar Jakšić: Čestitka povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine

    24. Novembra 2025.

    AVNOJ Fest donosi savremene umjetničke interpretacije antifašističkog naslijeđa

    24. Novembra 2025.

    Amar Alibegović na pragu Barcelone

    24. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Hrskava pastrmka iz rerne: Lagana, zdrava i puna okusa
    Magazin

    Hrskava pastrmka iz rerne: Lagana, zdrava i puna okusa

    17. Marta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ramazanski iftari nisu samo trenutak kada se prekida post – oni su prilika za okupljanje, uživanje u bogatim okusima i vraćanje tradiciji kroz hranu koja nas povezuje.

    Ako tražite lagan, a zasitan obrok koji će zadovoljiti i nepca i tijelo, pastrmka iz rerne uz aromatične začine i neobičan prilog od krompira pravi je izbor.

    Zašto pastrmka?

    Ova riba je prava riznica zdravih masti, proteina i omega-3 kiselina, a priprema u rerni čuva njenu sočnost i hrskavu teksturu.

    Uz dodatak svježih začina i limuna, dobijate savršen balans okusa koji ne opterećuje stomak nakon dugog posta.

    Recept: Pastrmka u začinskom bilju

    Potrebni sastojci:

    • 2 cijele pastrmke
    • 1 crni luk
    • 1 vezica peršuna
    • 1 vezica majčine dušice
    • 1 vezica mladog luka
    • Sok od pola limuna
    • 1 limun (isječen na kolutove)
    • Morska so, maslinovo ulje i biber

    Priprema:

    1. Zagrijte rernu na 200°C.
    2. Očistite i osušite pastrmku, a zatim je položite u pleh obložen papirom za pečenje.
    3. Luk i začinsko bilje sitno nasjeckajte, pomiješajte sa limunovim sokom, solju i biberom.
    4. Smjesom napunite unutrašnjost ribe, a preko nje stavite kolutove limuna.
    5. Prelijte maslinovim uljem i pecite oko 15 minuta (provjerite i po potrebi ostavite još nekoliko minuta).
    6. Poslužite toplo uz svježu salatu i neobičan prilog od krompira.

    Prilog koji će vas oduševiti: Krompir sa špinatom iz rerne

    Sastojci:

    • 1 kg krompira
    • 500 g špinata
    • 200 ml vrhnja za kuhanje
    • 1 čehno bijelog luka
    • Malo ulja, soli i bibera

    Priprema:

    1. Krompir ogulite i narežite na četvrtine.
    2. Špinat blanširajte kratko u ključaloj vodi.
    3. U nauljeni pleh složite krompir i prelijte špinatom.
    4. Dodajte vrhnje za kuhanje, protisnuti bijeli luk, začinite solju i biberom.
    5. Pecite na 200°C oko 30 minuta, dok krompir ne omekša i ne dobije zlatnu boju.

    Uz ovo jelo poslužite domaći somun ili laganu supu od povrća. A za desert? Nešto brzo i osvježavajuće – poput voćnog jogurta sa medom i orašastim plodovima.

    Uživajte!

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    AVNOJ Fest donosi savremene umjetničke interpretacije antifašističkog naslijeđa

    24. Novembra 2025.

    Ovo su mali trikovi za duži osjećaj sitosti

    24. Novembra 2025.

    Najbolji film 31. SFF-a “Vjetre, pričaj sa mnom” u kinu Meeting Point

    24. Novembra 2025.
    Najnovije
    Unsko-sanski kanton

    “Odlazim poražena od nepravde, a ne od života”

    24. Novembra 2025.3 Mins Read

    Pred Dan državnosti Bosne i Hercegovine, kada bi se u zemlji trebalo govoriti o ponosu,…

    Engleski i hrvatski klub u utrci za sjajnog Bajraktarevića

    24. Novembra 2025.

    Ministar Jakšić: Čestitka povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine

    24. Novembra 2025.

    AVNOJ Fest donosi savremene umjetničke interpretacije antifašističkog naslijeđa

    24. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.