Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Lepa Brena napravila spektakl u Banjaluci: Poslala posebnu poruku

    6. Decembra 2025.

    Bišćanin kod kojeg tuđa djeca nisu plakala, u njemu vidjela smirenu i pouzdanu osobu

    6. Decembra 2025.

    Bolje se 30 godina natezati, nego 20 dana ratovati

    6. Decembra 2025.

    Zeljković: Nadam se da će BiH biti dio spektakla u SAD-u, Meksiku i Kanadi

    6. Decembra 2025.

    Kostim Willa Ferrella iz filma Vilenjak na aukciji prodan za 239.400 funti

    6. Decembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Hrskava pastrmka iz rerne: Lagana, zdrava i puna okusa
    Magazin

    Hrskava pastrmka iz rerne: Lagana, zdrava i puna okusa

    17. Marta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Ramazanski iftari nisu samo trenutak kada se prekida post – oni su prilika za okupljanje, uživanje u bogatim okusima i vraćanje tradiciji kroz hranu koja nas povezuje.

    Ako tražite lagan, a zasitan obrok koji će zadovoljiti i nepca i tijelo, pastrmka iz rerne uz aromatične začine i neobičan prilog od krompira pravi je izbor.

    Zašto pastrmka?

    Ova riba je prava riznica zdravih masti, proteina i omega-3 kiselina, a priprema u rerni čuva njenu sočnost i hrskavu teksturu.

    Uz dodatak svježih začina i limuna, dobijate savršen balans okusa koji ne opterećuje stomak nakon dugog posta.

    Recept: Pastrmka u začinskom bilju

    Potrebni sastojci:

    • 2 cijele pastrmke
    • 1 crni luk
    • 1 vezica peršuna
    • 1 vezica majčine dušice
    • 1 vezica mladog luka
    • Sok od pola limuna
    • 1 limun (isječen na kolutove)
    • Morska so, maslinovo ulje i biber

    Priprema:

    1. Zagrijte rernu na 200°C.
    2. Očistite i osušite pastrmku, a zatim je položite u pleh obložen papirom za pečenje.
    3. Luk i začinsko bilje sitno nasjeckajte, pomiješajte sa limunovim sokom, solju i biberom.
    4. Smjesom napunite unutrašnjost ribe, a preko nje stavite kolutove limuna.
    5. Prelijte maslinovim uljem i pecite oko 15 minuta (provjerite i po potrebi ostavite još nekoliko minuta).
    6. Poslužite toplo uz svježu salatu i neobičan prilog od krompira.

    Prilog koji će vas oduševiti: Krompir sa špinatom iz rerne

    Sastojci:

    • 1 kg krompira
    • 500 g špinata
    • 200 ml vrhnja za kuhanje
    • 1 čehno bijelog luka
    • Malo ulja, soli i bibera

    Priprema:

    1. Krompir ogulite i narežite na četvrtine.
    2. Špinat blanširajte kratko u ključaloj vodi.
    3. U nauljeni pleh složite krompir i prelijte špinatom.
    4. Dodajte vrhnje za kuhanje, protisnuti bijeli luk, začinite solju i biberom.
    5. Pecite na 200°C oko 30 minuta, dok krompir ne omekša i ne dobije zlatnu boju.

    Uz ovo jelo poslužite domaći somun ili laganu supu od povrća. A za desert? Nešto brzo i osvježavajuće – poput voćnog jogurta sa medom i orašastim plodovima.

    Uživajte!

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Lepa Brena napravila spektakl u Banjaluci: Poslala posebnu poruku

    6. Decembra 2025.

    Kostim Willa Ferrella iz filma Vilenjak na aukciji prodan za 239.400 funti

    6. Decembra 2025.

    Arheolozi otkrili monumentalnu grobnicu staru 2.600 godina

    6. Decembra 2025.
    Najnovije
    Magazin

    Lepa Brena napravila spektakl u Banjaluci: Poslala posebnu poruku

    6. Decembra 2025.1 Min Read

    Banjalučka publika uglas je pjevala brojne hitove. “Ne mogu da sakrijem ni radost, ni uzbuđenje…

    Bišćanin kod kojeg tuđa djeca nisu plakala, u njemu vidjela smirenu i pouzdanu osobu

    6. Decembra 2025.

    Bolje se 30 godina natezati, nego 20 dana ratovati

    6. Decembra 2025.

    Zeljković: Nadam se da će BiH biti dio spektakla u SAD-u, Meksiku i Kanadi

    6. Decembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.