Ako tražite jednostavan, ali neodoljiv recept koji će zadovoljiti i djecu i odrasle – pohovani sir je pravi izbor. Ovi zlatno-hrskavi prutići , obogaćeni mirisnim začinima poput bosiljka i majčine dušice, idealni su kao predjelo, užina ili uz omiljeni sos kao dio lagane večere.
Uz savjet za pečenje u rerni, ovaj recept može biti i zdravija varijanta omiljenog comfort food-a. Spolja hrskavi, a iznutra savršeno topli i kremasti – teško im je odoljeti!
Sastojci
- 500 g sira Gauda
- 100 g glatkog brašna
- 4 jaja
- sol
- crni papar mljeveni
- ½ kašike začina majčine dušice
- ½ kašike bosiljka
- 150 g krušnih mrvica
- ulje
Priprema
1. Sir narežite na prutiće debljine 1 cm, a potom ih uz pomoću papirnatih ubrusa osušite.
2. Jaja razmutite, posolite i stavite papar.
3. Krušnim mrvicama dodajte majčinu dušicu i bosiljak pa promiješajte da se začini ravnomjerno promiješaju s krušnim mrvicama.
4. Narezane prutiće sira uvaljajte najprije u brašno, zatim u razmućena jaja i na kraju u začinjene krušne mrvice. Ponovno umočite u jaja pa opet u krušne mrvice.
5. Panirani sir stavite u zamrzivač na 20 minuta i tako spriječite njegovo “curenje” tokom termičke obrade.
6. U posudu stavite dosta ulja i dobro ga zagrijte, otprilike na oko 180°C. U zagrijano ulje dodajte panirani sir i pecite otprilike 2-3 minute sa svake strane, odnosno dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
7. Izvadite ga na upijajući papir da upije suvišnu masnoću.
Savjet
Pohovani sir možete pripremiti i u rerni. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te na njega poslažite panirane prutiće sira. Lagano ih pošpricajte uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C 8 minuta, okrenite svaki prutić i vratite u rernu na još 5 – 8 minuta.
(Vijesti.ba)