Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Angelina Jolie se vraća nakon petogodišnje pauze

    8. Decembra 2025.

    Ismail Zulfić oborio seniorski evropski rekord

    8. Decembra 2025.

    Hirurg upozorava na najveću grešku iz toaleta koja ozbiljno utiče na zdravlje

    8. Decembra 2025.

    Grad traži pošteno informisanje javnosti

    8. Decembra 2025.

    TOK UTAKMICE: Sarajevo – Željezničar 4:0

    8. Decembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Iskusni vrtlar savjetuje: Ovako ćete stvoriti ogromne količine bijelog luka
    Magazin

    Iskusni vrtlar savjetuje: Ovako ćete stvoriti ogromne količine bijelog luka

    2. Aprila 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Koristi se u raznim jelima širom svijeta, poboljšavajući okuse i dodajući hranjive tvari. No, za ljubitelje ovog začina, vrtlar Simon Akeroyd, autor nekoliko knjiga o vrtlarstvu i poznat po svom Instagram profilu s više od 936.000 pratitelja, podijelio je svoj trik kako da jedna glavica bijelog luka traje cijelu godinu.

    Njegov savjet? Pretvoriti svaki režanj bijelog luka u biljku koja će vam dati vlastite glavice u vrtu.

    U videu koji je podijelio, Simon je pokazao kako stavlja cijelu glavicu bijelog luka na vrh čaše s vodom, pazeći da ne potopi luk.

    Objasnio je: “Ako ga stavite u kontakt s vodom, počinje rasti korijenje i izdanci.”

    Pokazao je kako je glavica bijelog luka sada razvila nekoliko bijelih korijena koji vise s dijela koji je bio u vodi, dok su zeleni izdanci počeli rasti s gornjeg dijela. Pažljivo je odvojio režnjeve, pokazujući kako svaki režanj ima nekoliko korijena.

    Simon je zatim objasnio: “Povucite pojedine režnjeve. Sada imate puno biljaka bijelog luka koje možete posaditi u vrtu ili u saksiji.”

    Za sljedeći korak, Simon je objasnio: “Posadite režnjeve bijelog luka 12 cm udaljene jedan od drugog. Prefriraju dobro drenirano plodno tlo na suncu. Svaki režanj će narasti u novu glavicu koja će sadržavati mnogo više režnjeva.”

    Bijeli luk je spreman za berbu kada donji listovi počnu žutjeti i smeđiti, a glavice se potpuno razviju. I ne brinite ako istovremeno budete imali puno glavica spremnih za berbu – moći ćete ih čuvati mjesecima. Simon je pokazao kako svoje glavice bijelog luka čuva obješene u svojoj vikendici u slučaju nužde.

    “Ovi bijeli lukovi u mojoj vikendici ubrani su prošlog ljeta i još uvijek su u odličnom stanju”, objasnio je.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Angelina Jolie se vraća nakon petogodišnje pauze

    8. Decembra 2025.

    Hirurg upozorava na najveću grešku iz toaleta koja ozbiljno utiče na zdravlje

    8. Decembra 2025.

    Poznato koliko će Dubioza kolektiv zaraditi u Zagrebu za Novu godinu

    8. Decembra 2025.
    Najnovije
    Magazin

    Angelina Jolie se vraća nakon petogodišnje pauze

    8. Decembra 2025.1 Min Read

    Angelina Jolie se vraća nakon petogodišnje pauze

    Ismail Zulfić oborio seniorski evropski rekord

    8. Decembra 2025.

    Hirurg upozorava na najveću grešku iz toaleta koja ozbiljno utiče na zdravlje

    8. Decembra 2025.

    Grad traži pošteno informisanje javnosti

    8. Decembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.