Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Bajraktarevićev gol u konkurenciji za najbolji gol kvalifikacija

    22. Novembra 2025.

    Adžem: Dobro nam je došla reprezentativna pauza, nadam se pobjedi protiv Sloge

    22. Novembra 2025.

    Zrinjski bolji od Radnika, Ultrasi zaustavljeni i vraćeni

    22. Novembra 2025.

    Anja Hrgić bronzana na Evropskom taekwondo prvenstvu za juniore

    22. Novembra 2025.

    U Konjicu pokrenuta škola sporta za djecu “SportLab”

    22. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Iskusni vrtlar savjetuje: Ovako ćete stvoriti ogromne količine bijelog luka
    Magazin

    Iskusni vrtlar savjetuje: Ovako ćete stvoriti ogromne količine bijelog luka

    2. Aprila 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Koristi se u raznim jelima širom svijeta, poboljšavajući okuse i dodajući hranjive tvari. No, za ljubitelje ovog začina, vrtlar Simon Akeroyd, autor nekoliko knjiga o vrtlarstvu i poznat po svom Instagram profilu s više od 936.000 pratitelja, podijelio je svoj trik kako da jedna glavica bijelog luka traje cijelu godinu.

    Njegov savjet? Pretvoriti svaki režanj bijelog luka u biljku koja će vam dati vlastite glavice u vrtu.

    U videu koji je podijelio, Simon je pokazao kako stavlja cijelu glavicu bijelog luka na vrh čaše s vodom, pazeći da ne potopi luk.

    Objasnio je: “Ako ga stavite u kontakt s vodom, počinje rasti korijenje i izdanci.”

    Pokazao je kako je glavica bijelog luka sada razvila nekoliko bijelih korijena koji vise s dijela koji je bio u vodi, dok su zeleni izdanci počeli rasti s gornjeg dijela. Pažljivo je odvojio režnjeve, pokazujući kako svaki režanj ima nekoliko korijena.

    Simon je zatim objasnio: “Povucite pojedine režnjeve. Sada imate puno biljaka bijelog luka koje možete posaditi u vrtu ili u saksiji.”

    Za sljedeći korak, Simon je objasnio: “Posadite režnjeve bijelog luka 12 cm udaljene jedan od drugog. Prefriraju dobro drenirano plodno tlo na suncu. Svaki režanj će narasti u novu glavicu koja će sadržavati mnogo više režnjeva.”

    Bijeli luk je spreman za berbu kada donji listovi počnu žutjeti i smeđiti, a glavice se potpuno razviju. I ne brinite ako istovremeno budete imali puno glavica spremnih za berbu – moći ćete ih čuvati mjesecima. Simon je pokazao kako svoje glavice bijelog luka čuva obješene u svojoj vikendici u slučaju nužde.

    “Ovi bijeli lukovi u mojoj vikendici ubrani su prošlog ljeta i još uvijek su u odličnom stanju”, objasnio je.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Slika Fride Kahlo prodata za rekordnih 54,7 miliona dolara

    21. Novembra 2025.

    Hitno ažurirajte Google Chrome: Otkriven veliki propust

    21. Novembra 2025.

    Sin Tome Zdravkovića otvorio dušu o ocu: Zamjerio sam mu…

    21. Novembra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Bajraktarevićev gol u konkurenciji za najbolji gol kvalifikacija

    22. Novembra 2025.1 Min Read

    Gol Esmira Bajraktarevića protiv Rumunije našao se u izboru UEFA za najbolji gol u proteklim…

    Adžem: Dobro nam je došla reprezentativna pauza, nadam se pobjedi protiv Sloge

    22. Novembra 2025.

    Zrinjski bolji od Radnika, Ultrasi zaustavljeni i vraćeni

    22. Novembra 2025.

    Anja Hrgić bronzana na Evropskom taekwondo prvenstvu za juniore

    22. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.