Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Bosanac iz ćelije austrijskog zatvora vodio narko-bandu

    18. Novembra 2025.

    Italija još jednom poražena: Haland “lansirao” Norvešku na Mundijal

    18. Novembra 2025.

    WhatsApp sada omogućava korisnicima iz EU slanje poruka na neke druge aplikacije za chat

    18. Novembra 2025.

    Paunović odlazi nakon dvije utakmice na klupi reprezentacije?

    18. Novembra 2025.

    Dobre vijesti za Lakerse, James počinje trenirati s ostatkom ekipe

    18. Novembra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Jedete krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi organizmu
    Magazin

    Jedete krastavac i paradajz zajedno u salati? Evo šta može da se desi organizmu

    18. Maja 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Krastavci, paradajz, mirođija, so, biber i malo ulja – zvuči kao savršena ljetna salata? Ipak, ova jednostavna kombinacija sve češće izaziva polemike među nutricionistima.

    Prema ruskoj nutricionistici Aleni Pareckoj, iako su oba povrća bogata hranjivim tvarima, njihova kombinacija u jednoj salati može imati i manje poželjne efekte.

    Zašto?

    Paradajz je bogat askorbinskom kiselinom, odnosno vitaminom C, dok krastavac sadrži enzim askorbinazu, koji razgrađuje ovaj vitamin i smanjuje njegovu učinkovitost. Na taj način se, prema riječima nutricionistice, dio korisnih sastojaka gubi prilikom zajedničke konzumacije.

    Osim toga, zbog visokog udjela vode u krastavcima i kiselosti paradajza, kombinacija može izazvati nadutost i nelagodu u probavnom traktu, naročito kod osoba sa osjetljivim crijevima. U nekim slučajevima može dovesti i do dijareje.

    Još jedan razlog za oprez: krastavac stvara alkalno, a paradajz kiselo okruženje u želucu – što može dovesti do neutralizacije korisnih nutrijenata u obje namirnice.

    Povremeno uživanje u ovoj salati vjerovatno neće štetiti zdravim osobama, ali ako imate osjetljiv želudac ili probleme s probavom, možda biste trebali razmisliti o konzumaciji ovih namirnica odvojeno.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    WhatsApp sada omogućava korisnicima iz EU slanje poruka na neke druge aplikacije za chat

    18. Novembra 2025.

    Ne ignorišite ubrzan puls: Ljekari upozoravaju na skriveni rizik

    18. Novembra 2025.

    Delfin Mimmo odbija napustiti bazen Svetog Marka u Veneciji

    18. Novembra 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    Bosanac iz ćelije austrijskog zatvora vodio narko-bandu

    18. Novembra 2025.2 Mins Read

    Austrijski mediji opširno prenose priču o 37-godišnjem državljaninu Bosne i Hercegovine koji je iz ćelije…

    Italija još jednom poražena: Haland “lansirao” Norvešku na Mundijal

    18. Novembra 2025.

    WhatsApp sada omogućava korisnicima iz EU slanje poruka na neke druge aplikacije za chat

    18. Novembra 2025.

    Paunović odlazi nakon dvije utakmice na klupi reprezentacije?

    18. Novembra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.