Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Djed mi je pronađen u masovnoj grobnici, ne smijemo zaboraviti 11. juli

    12. Jula 2025.

    Wenger: Svjetsko klupsko prvenstvo je potrebno

    12. Jula 2025.

    Utakmice u Sarajevu i Banjaluci najgledanije u čitavoj Konferencijskoj ligi

    12. Jula 2025.

    Svježina i slatkoća u svakom zalogaju: Domaći sladoled od dinje

    12. Jula 2025.

    Amerikanka 2023. uzela pauzu zbog mentalnog zdravlja, sada je u finalu Wimbledona

    12. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Jedete li često meso i prerađevine? Nesvjesno povećavate rizik od raka
    Magazin

    Jedete li često meso i prerađevine? Nesvjesno povećavate rizik od raka

    24. Maja 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Iako neki organi, poput želuca, prirodno zahtijevaju visok nivo kiselosti za pravilnu funkciju, krv treba ostati blizu neutralne pH vrijednosti.

    Tijelo ima mehanizme za regulaciju te ravnoteže – poput bubrega i pluća – no postavlja se pitanje može li prehrana bogata određenim vrstama hrane narušiti tu ravnotežu.

    Posebno se istražuje može li dugoročno kisela prehrana, posebno kod probavnog sistema, povećati rizik od razvoja raka.

    Jedna važna nova studija na ovu temu provedena je u Koreji. Istraživači su analizirali prehranu gotovo 11.000 osoba iz dugogodišnjeg istraživanja Cancer Screenee Cohort i uporedili njihovo “kiselinsko opterećenje prehranom” s pojavom raka probavnog sistema.

    Otkrili su da osobe koje su konzumirale više kisele hrane – posebno crvenog i prerađenog mesa – imaju veći rizik od razvoja raka želuca, crijeva, jetre, gušterače i jednjaka.

    Povezanost je bila izraženija kod muškaraca, a kao jedan od razloga navodi se bolja funkcija bubrega kod žena te zaštitna uloga estrogena.

    Stručnjaci naglašavaju da ova studija ne dokazuje uzročno-posljedičnu vezu, već pokazuje jaku povezanost. Također ističu da su u analizi već uračunati drugi mogući faktori rizika poput pušenja, alkohola i genetike.

    No, činjenica da su osobe s višim kiselinskim opterećenjem prehranom imale veći rizik za rak probavnog sistema, potiče na promjenu prehrambenih navika.

    Umjesto ekstremnih mjera poput alkalne vode, stručnjaci preporučuju jednostavne promjene – manje crvenog mesa, više voća i povrća te biljne proteine, piše EatingWell.

    Mediteranska prehrana, koja se temelji na visokom unosu voća, povrća, cjelovitih žitarica i zdravih masti, istaknuta je kao odličan primjer prehrambenog obrasca koji može pomoći u održavanju acidobazne ravnoteže.

    Osim što pomaže u regulaciji upala, povezuje se i s višim razinama adiponektina – spoja koji ima zaštitnu ulogu protiv raka.

    Istraživači sugeriraju da male promjene u prehrani, poput zamjene mesa mahunarkama ili smanjenja prerađenih proizvoda, mogu dugoročno smanjiti rizik od kroničnih bolesti, uključujući rak, dijabetes i bolesti srca.

    Iako tijelo ima mehanizme za održavanje ravnoteže, redovit unos biljnih namirnica i manji unos prerađenih proizvoda može pomoći u očuvanju zdravlja i smanjenju upala.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Svježina i slatkoća u svakom zalogaju: Domaći sladoled od dinje

    12. Jula 2025.

    Deen: Ne zaboravite Srebrenicu – pogledajte Quo Vadis, Aida?

    12. Jula 2025.

    Soda bikarbona je lijek za 4 bolesti, pod ovim uslovima

    12. Jula 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    Djed mi je pronađen u masovnoj grobnici, ne smijemo zaboraviti 11. juli

    12. Jula 2025.2 Mins Read

    Na inicijativu parlamentarne grupe SPD-a, u njemačkom Bundestagu, jučer je održana debata povodom Međunarodnog dana…

    Wenger: Svjetsko klupsko prvenstvo je potrebno

    12. Jula 2025.

    Utakmice u Sarajevu i Banjaluci najgledanije u čitavoj Konferencijskoj ligi

    12. Jula 2025.

    Svježina i slatkoća u svakom zalogaju: Domaći sladoled od dinje

    12. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.