S dolaskom proljeća i promjenjivog vremena, imunitet nam često slabi, što nas čini podložnijima prehladama i umoru. No, na tome se itekako može raditi – prehrana može imati ključnu ulogu u jačanju odbrambenog sistema.
Postoje određene namirnice koje, ako ih uključite u svakodnevnu prehranu, mogu značajno doprinijeti zdravlju.
1. Citrusi – zalihe C vitamina
Naranče, limuni, grejp i mandarine bogati su vitaminom C, koji je poznat po svom utjecaju na jačanje imunološkog sistema. Ovaj vitamin potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, koje su ključne za borbu protiv infekcija. Budući da ga tijelo ne može samo proizvesti niti skladištiti, važno je unositi ga svakodnevno.
2. Češnjak – prirodni antibiotik
Češnjak je od davnina poznat kao “protivnik bolesti”. Sadrži alicin, spoj koji ima snažna antibakterijska i antivirusna svojstva. Redovan unos češnjaka može pomoći u zaštiti od prehlada i gripe, a također doprinosi zdravlju srca i krvnih žila.
3. Đumbir – protiv upala
Ako se osjećate iscrpljeno ili primijetite prve znakove prehlade, đumbir je odličan izbor. Ima protuupalna svojstva, pomaže kod mučnine, smanjuje bolove u mišićima te potiče cirkulaciju. Najbolje ga je konzumirati svježeg, u čaju ili kao dodatak jelima.
4. Jogurt – za zdravlje crijeva i imunitet
Dobre bakterije u jogurtu, poznate kao probiotici, igraju ključnu ulogu u zdravlju crijeva, a time i imunološkog sistema. Crijeva su dom velikom dijelu našeg imuniteta, pa je održavanje njihove ravnoteže izuzetno važno. Birajte jogurte bez dodanog šećera i konzumirajte ih svakodnevno.
5. Špinat – bomba vitamina i antioksidansa
Osim što je bogat vitaminom C, špinat sadrži i beta-karoten, koji pomaže tijelu u borbi protiv infekcija. Kako bi sačuvali što više njegovih hranjivih sastojaka, najbolje ga je jesti lagano kuhanog ili sirovog u salatama.
6. Orašasti plodovi – mali, ali moćni
Bademi, orasi i lješnjaci puni su vitamina E, koji djeluje kao antioksidans i štiti stanice od oštećenja. Osim toga, sadrže zdrave masti i magnezij, koji pomaže u smanjenju stresa – a znamo da stres može oslabiti imunitet.
7. Med – za jačanje organizma
Med je poznat po svojim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima. Pomaže kod kašlja, grlobolje i općeg jačanja organizma. Najbolje ga je konzumirati sirovog, dodati ga u čaj (ali ne u vrući, kako bi se sačuvala njegova ljekovita svojstva) ili ga pomiješati s limunom i đumbirom za pravu vitaminsku bombu.
8. Masna riba – izvor omega-3 i vitamina D
Losos, sardine i skuša sadrže omega-3 masne kiseline koje smanjuju upale u tijelu i podupiru rad imunološkog sistema. Također su bogate vitaminom D, koji je ključan za otpornost organizma, pogotovo tokom mjeseci kada manje vremena provodimo na suncu.
Kako ih uklopiti u svakodnevnu prehranu?
Nije potrebno napraviti drastične promjene u prehrani, već ih jednostavno uklopiti u svoje obroke. Počnite dan s jogurtom i šakom orašastih plodova. U smoothie dodajte špinat, đumbir i citrusno voće, a češnjak koristite u kuhanju – u juhama, umacima i salatama. Popijte šalicu čaja s medom i limunom, a ribu pokušajte jesti dva puta sedmično, prenosi Index.hr.
(Vijesti.ba)