Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Ovo su mladići koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći

    2. Oktobra 2025.

    Muškarac napao ženu na autopraonici, policija reagovala

    2. Oktobra 2025.

    Cvitanović preuzeo Sarajevo: Radom i srcem do rezultata

    2. Oktobra 2025.

    Mirza Selimović stiže u Tuzlu: Mejdan u znaku sjajne muzičke energije

    2. Oktobra 2025.

    FIFA šalje eksperte za sigurnost na duel Srbije i Albanije

    2. Oktobra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Jesen bez ovog jela je nezamisliva: Recept za najbolji goveđi gulaš
    Magazin

    Jesen bez ovog jela je nezamisliva: Recept za najbolji goveđi gulaš

    2. Oktobra 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Dok temperature polako opadaju, pravo je vrijeme za topla i utješna jela koja su idealna za hladne dane.

    Jedno takvo jelo je aromatični goveđi gulaš, savršen za jesenje dane, koji ne samo da obiluje hranjivim sastojcima, već i omogućava da se, dok se lagano krčka dva sata, posvetite drugim obavezama u domu.

    Iako priprema traje oko 30 minuta, ostatak vremena jelo “radi” samo, ispunjavajući kuću neodoljivim mirisima domaće kuhinje.

    Ono što ovaj recept izdvaja od klasičnih verzija je dodatak crnog vina, koje gulašu daje dubinu ukusa i posebnu bogatost. Prema popularnom BBC receptu, 150 ml vina unosi novu dimenziju okusa, a ukoliko ne koristite alkohol, možete ga zamijeniti dodatnim temeljcem ili tamnim pivom uz prstohvat šećera za balans.

    Uz vino ide i 450 ml goveđeg temeljca, čime se postiže idealna ravnoteža tečnosti i začina u jelu.

    Osim sočnih komada goveđeg mesa, recept uključuje luk, mrkvu, šampinjone i razne začine, a sve se povezuje paradajz pireom i lovorovim listom. Nakon dužeg kuhanja, povrće i meso postaju savršeno mekani, dok se ukusi stapaju u bogat i gust umak. Završni sloj svježeg peršuna pri serviranju unosi dašak svježine.

    Posebna preporuka za prilog je pire krompir obogaćen keljom, zdravija i zanimljivija verzija klasičnog pirea. Kelj se prvo kratko prokuha, a zatim umiješa u kremasti pire od krompira, putera i mlijeka.

    Ova kombinacija daje jelu dodatnu teksturu i nutritivnu vrijednost, čineći ga kompletnim obrokom idealnim za porodičnu večeru.

    Ovaj recept je pravi primjer kako jednostavni sastojci i malo vremena mogu rezultirati jelom koje oduševljava i okusom i mirisom.

    Topli goveđi gulaš uz pire od krompira i kelja savršen je izbor za “sezonu dekica”, kada želimo nešto utješno, hranjivo i domaće.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Mirza Selimović stiže u Tuzlu: Mejdan u znaku sjajne muzičke energije

    2. Oktobra 2025.

    Aceton i lak za kosu uklanjaju i najtvrdokorniju tintu

    2. Oktobra 2025.

    Najpoznatiji evropski los Emil dobio slikovnicu

    2. Oktobra 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    Ovo su mladići koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći

    2. Oktobra 2025.1 Min Read

    Na magistralnom putu M-16 Bugojno – Donji Vakuf jučer se dogodila teška saobraćajna nesreća u…

    Muškarac napao ženu na autopraonici, policija reagovala

    2. Oktobra 2025.

    Cvitanović preuzeo Sarajevo: Radom i srcem do rezultata

    2. Oktobra 2025.

    Mirza Selimović stiže u Tuzlu: Mejdan u znaku sjajne muzičke energije

    2. Oktobra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.