Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Osam saobraćajnih nesreća i osam povrijeđenih u jednom danu

    19. Augusta 2025.

    Na teniskom turniru “Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2025” više od 100 takmičara iz 23 države

    19. Augusta 2025.

    Zbogom peglanju: Ubacite ovo u mašinu i veš izlazi bez nabora

    19. Augusta 2025.

    Na mečevima 4. kola WWin lige 17.600 gledalaca, najviše u Mostaru

    19. Augusta 2025.

    Jeste li probali ovu domaću bajaderu, odlična je za ljetne dane

    19. Augusta 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Jeste li probali ovu domaću bajaderu, odlična je za ljetne dane
    Magazin

    Jeste li probali ovu domaću bajaderu, odlična je za ljetne dane

    19. Augusta 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Bajadera je jedan od onih kolača koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim – ukusan, bogat orašastim aromama i čokoladom, a ujedno jednostavan za pripremu. 

    Posebno je praktičan za ljetne dane jer se ne peče, već se slojevi pripremaju i slažu bez korištenja rerne.

    Priprema

    Za pripremu svijetlog sloja potrebno je na ringlu staviti vodu, šećer i puter, pa miješati dok se sve ne otopi i kristali šećera ne nestanu. Smjesa se zatim sklanja s ringle, dodaju se mljeveni orasi i keks, pa sve dobro sjedini. Tamni sloj priprema se na isti način – voda, šećer i puter stave se na ringlu, a kada se sve otopi, dodaje se čokolada i miješa dok se potpuno ne rastopi.

    Na kraju se dodaju keks i orasi, pa se smjesa ujednači. Oba fila treba ostaviti da se malo prohlade.

    Kada smjese postanu mlake, svaka se podijeli na dva jednaka dijela i rasporedi u četiri kese za zamrzivač. Dok su još mlake, smjese se polako razvuku po kesama – najprije lagano rukom, a potom oklagijom – tako da se dobiju tanke i ravnomjerne table koje ispunjavaju cijelu površinu kese.

    Prvo se prenese tamni sloj na poslužavnik tako što se kesa pažljivo razreže i otklopi poput stranice knjige, zatim se sloj položi i odlijepi kesa. Potom se slaže svijetli sloj, pa ponovo tamni i na kraju svijetli. Kada su slojevi složeni, kolač se blago pređe oklagijom, tek toliko da se slojevi priljube, ali ne prejako da ne bi izgubili oblik.

    Za glazuru se voda, šećer i puter zagriju dok se šećer potpuno ne otopi, zatim se sklanja sa ringle i dodaje čokolada da se rastopi (ako je pregusto, može se nakratko vratiti na ringlu).

    Glazura se prelije preko bajadere, rasporedi po cijeloj površini i poslužavnik se blago protrese da se sama izravna. Kolač se ostavi da se ohladi, a zatim reže na kocke ili štanglice.

    Bajadera je tada spremna za uživanje – savršena kombinacija lješnjaka, keksa i čokolade, idealna za posluženje uz kafu ili kao lagani desert u toplim ljetnim danima.

    Sastojci:

    za svijetli sloj

    100-120 ml vode *
    120 g šećera
    70 g putera
    180 g mljevenih oraha
    180 g mljevenog keksa

    za tamni sloj

    100-120 ml vode *
    100 g šećera
    50 g putera
    100 g čokolade za kuvanje
    170 g mljevenih oraha
    170 g mljevenog keksa

    za glazuru

    25 ml vode
    25 g šećera
    60 g putera
    125 g čokolade za kuhanje

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Zbogom peglanju: Ubacite ovo u mašinu i veš izlazi bez nabora

    19. Augusta 2025.

    Zajedno zapjevale Hanka Paldum i Benjamina Karić

    19. Augusta 2025.

    Loši obrasci spavanja povezani sa čak 172 bolesti

    19. Augusta 2025.
    Najnovije
    Unsko-sanski kanton

    Osam saobraćajnih nesreća i osam povrijeđenih u jednom danu

    19. Augusta 2025.1 Min Read

    Na području Bihaća jučer je zabilježeno čak osam saobraćajnih nesreća u kojima je povrijeđeno osam…

    Na teniskom turniru “Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2025” više od 100 takmičara iz 23 države

    19. Augusta 2025.

    Zbogom peglanju: Ubacite ovo u mašinu i veš izlazi bez nabora

    19. Augusta 2025.

    Na mečevima 4. kola WWin lige 17.600 gledalaca, najviše u Mostaru

    19. Augusta 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.