Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Djed mi je pronađen u masovnoj grobnici, ne smijemo zaboraviti 11. juli

    12. Jula 2025.

    Wenger: Svjetsko klupsko prvenstvo je potrebno

    12. Jula 2025.

    Utakmice u Sarajevu i Banjaluci najgledanije u čitavoj Konferencijskoj ligi

    12. Jula 2025.

    Svježina i slatkoća u svakom zalogaju: Domaći sladoled od dinje

    12. Jula 2025.

    Amerikanka 2023. uzela pauzu zbog mentalnog zdravlja, sada je u finalu Wimbledona

    12. Jula 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Kad se vanilija istopi u espressu – rađa se affogato
    Magazin

    Kad se vanilija istopi u espressu – rađa se affogato

    25. Maja 2025.2 Mins Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Tako nastaje affogato: desertna elegancija u svom najjednostavnijem obliku. Kugla sladoleda od vanilije, mirisna i kremasta, pod naletom svježe pripremljenog espressa počinje da se topi, stvarajući čaroliju između toplog i hladnog, gorkog i slatkog. U tom sudaru tekstura i aroma, affogato nudi trenutak čiste radosti.

    U italijanskim kafeterijama, poslužuje se bez žurbe – kao gesta gostoprimstva i ritual poslijepodnevnog predaha. U modernim restoranima širom svijeta, reinterpretira se s dodatkom likera, bademovog mlijeka ili aromatičnih zrna kakaa, ali srž ostaje ista: to je desert koji ne traži mnogo, a pruža raskoš.

    Možda zato i jeste toliko voljen, jer u jednoj čaši nosi jednostavnost Italije i luksuz trenutka.

    Kako napraviti domaći sladoled od vanilije?

    Sastojci:

    500 ml punomasnog mlijeka
    250 ml slatkog vrhnja
    6 žumanaca
    150 g šećera
    1 mahuna vanilije (ili 1 kašikica ekstrakta vanilije)

    Priprema:

    U loncu zagrijte mlijeko, vrhnje i zrna iz otvorene mahune vanilije. Nemojte pustiti da prokuha – samo da postane jako toplo.

    U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svijetli i pjenasti. Polako ulijte toplo mlijeko u smjesu jaja, stalno miješajući. Vratite sve u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (ne smije prokuhati).

    Procijedite kremu, ohladite, pa stavite u aparat za sladoled ili zamrznite i svakih 30 minuta dobro promiješajte (3–4 puta) dok se ne formira glatka tekstura.

    Finalni korak: sastavljanje affogata

    Sastojci (za 1 porciju):

    1 kugla domaćeg sladoleda od vanilije
    1 svježe pripremljeni espresso (30 ml)
    Po želji: malo ribane tamne čokolade, liker od badema (amaretto) ili lješnjaka (Frangelico)

    Priprema:

    Kuglu sladoleda stavite u staklenu čašu.
    Pripremite espresso. Mora biti vruć i svježe mljeven, jak ali ne gorak.
    Prelijte espresso direktno preko sladoleda.
    Po želji, dodajte tanak sloj naribane čokolade ili par kapi likera.
    Napravljen kod kuće, s pažnjom i strpljenjem, ima okus kao poslijepodne u Rimu – neplanirano, jednostavno i savršeno!

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Svježina i slatkoća u svakom zalogaju: Domaći sladoled od dinje

    12. Jula 2025.

    Deen: Ne zaboravite Srebrenicu – pogledajte Quo Vadis, Aida?

    12. Jula 2025.

    Soda bikarbona je lijek za 4 bolesti, pod ovim uslovima

    12. Jula 2025.
    Najnovije
    Bosna i Hercegovina

    Djed mi je pronađen u masovnoj grobnici, ne smijemo zaboraviti 11. juli

    12. Jula 2025.2 Mins Read

    Na inicijativu parlamentarne grupe SPD-a, u njemačkom Bundestagu, jučer je održana debata povodom Međunarodnog dana…

    Wenger: Svjetsko klupsko prvenstvo je potrebno

    12. Jula 2025.

    Utakmice u Sarajevu i Banjaluci najgledanije u čitavoj Konferencijskoj ligi

    12. Jula 2025.

    Svježina i slatkoća u svakom zalogaju: Domaći sladoled od dinje

    12. Jula 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.