Visok nivo šećera u krvi postaje sve češći problem, ne samo kod osoba sa dijabetesom.
Održavanje stabilne glukoze u krvi ključno je za spriječavanje oscilacija u nivou energije, smanjenje umora i dugoročno očuvanje zdravlja srca.
Srećom, nije neophodno posezati za strogim dijetama ili lijekovima. Stručnjaci za ishranu i zdravlje ističu da se jednostavnim promjenama u svakodnevnim navikama nivo šećera u krvi može uspješno kontrolisati.
Vlakna – najvažniji saveznik stabilne energije
Prvi korak u kontroli šećera u krvi jeste smanjenje uticaja obroka na nivo glukoze. To znači da treba birati ishranu sa manje rafinisanih ugljenih hidrata, a s više vlakana i proteina.
Umjesto bijelog hljeba i bijelog pirinča, prednost dajte integralnim žitaricama, zelenom lisnatom povrću, cjelovitom voću i nemasnim proteinima. Takva kombinacija omogućava sporije otpuštanje šećera u krvotok, čime se izbjegavaju nagli skokovi i padovi energije.
Kretanje nakon obroka – jednostavna i efikasna navika
Kretanje nakon jela je jedan od najefikasnijih načina za snižavanje nivoa šećera u krvi. Američko dijabetološko udruženje (ADA) preporučuje šetnju od 30 minuta nakon glavnog obroka jer tada mišići koriste glukozu iz krvi kao izvor energije, prenosi B92.
Osim što spriječava porast šećera, redovna fizička aktivnost poboljšava i osjetljivost na insulin, što je ključno za prevenciju dijabetesa tipa 2.
Istraživanje objavljeno u časopisu Diabetologia 2022. godine pokazalo je da umjereno hodanje poslije jela može smanjiti nivo šećera u krvi i do 30%. Ova jednostavna rutina, pored kontrole glukoze, doprinosi i boljoj probavi, smanjenju umora i održavanju zdrave tjelesne mase.
Voda pomaže u regulaciji šećera
Pored kretanja, i pravilna hidratacija ima važnu ulogu. Unošenje dovoljne količine vode podstiče rad bubrega, koji na taj način lakše izbacuju višak glukoze iz organizma putem urina.
Stručnjaci preporučuju dnevni unos od 1,5 do 2 litra vode, dok bi zaslađene sokove i energetske napitke trebalo izbjegavati, jer mogu dodatno povećati nivo šećera u krvi.
(Vijesti.ba)