Close Menu
BuzimPress.ba

    Pretplatite se na ažuriranja

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    What's Hot

    Kada Delić Selimović izabrana u Evropski komitet lidera Specijalne olimpijade

    25. Oktobra 2025.

    Džeko nakon novog rekorda: Prije utakmice nisam znao za to

    25. Oktobra 2025.

    FK Sarajevo danas slavi 79. rođendan na utakmici protiv Sloge

    25. Oktobra 2025.

    Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje

    25. Oktobra 2025.

    Na Koševu se večeras igra prva utakmica 12. kola WWin lige BiH

    25. Oktobra 2025.
    Facebook Instagram YouTube WhatsApp TikTok RSS
    BuzimPress.baBuzimPress.ba
    • Marketing
    • Kontakt
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp RSS
    NAJNOVIJE
    • Naslovna
    • Bužim
    • Unsko-sanski kanton
    • Sport
    • Bosna i Hercegovina
    • Magazin
    BuzimPress.ba
    Home»Magazin»Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje
    Magazin

    Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje

    25. Oktobra 2025.1 Min Read
    Podijeli
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email


    Prije svega, obratite pažnju na oznake na pakovanju. Najkvalitetnija ulja nose oznaku “extra virgin”, što znači da su dobijena isključivo mehaničkim postupkom, bez dodatka hemikalija.

    Oznaka “cold pressed” ili “hladno ceđeno” ukazuje da je ulje ekstrahirano na temperaturi ispod 27°C, što čuva nutritivne vrijednosti.

    Također, datum proizvodnje i rok trajanja su od velike važnosti. Kvalitetno maslinovo ulje najbolje je koristiti unutar 24 mjeseca od proizvodnje, jer starije ulje gubi na ukusu, kvaliteti i hranjivim svojstvima.

    Boja ulja može varirati od zlatno-zelene do tamnijih nijansi, zavisno od vrste maslina i klimatskih uslova, ali najvažnije je da ulje bude bistro, bez taloga i zamućenja.

    Miris i ukus su ključni pokazatelji kvaliteta. Dobar primjer je svjež, voćni miris s notama trave, zelene jabuke ili artičoke. Ukus treba biti uravnotežen, s blagom gorčinom i pikantnošću, što pokazuje svježinu i pravilnu preradu.

    Preporučuje se odabrati ulje koje je pakovano u tamnim staklenim bocama ili metalnim limenkama, jer štite ulje od svjetlosti i oksidacije.

    Plastične boce treba izbjegavati, jer mogu utjecati na kvalitet ulja.

    (Vijesti.ba)

    Možda vas zanima

    Posjetili smo park “Zvjezdana noć”: Bosanska čarolija pejzaža inspirisana Van Goghom

    25. Oktobra 2025.

    Pripremite vrt za hladne dane: Stručnjaci savjetuju ovih 10 koraka

    25. Oktobra 2025.

    Objavljen teaser za novu sezonu popularne serije “Emily in Paris”

    24. Oktobra 2025.
    Najnovije
    Sport

    Kada Delić Selimović izabrana u Evropski komitet lidera Specijalne olimpijade

    25. Oktobra 2025.2 Mins Read

    Kada Delić Selimović, nacionalna direktorica Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine, izabrana je u Evropski komitet…

    Džeko nakon novog rekorda: Prije utakmice nisam znao za to

    25. Oktobra 2025.

    FK Sarajevo danas slavi 79. rođendan na utakmici protiv Sloge

    25. Oktobra 2025.

    Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje

    25. Oktobra 2025.
    Društvene mreže
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Pretplati se

    Dobijte najnovije kreativne vijesti iz BuzimPress.ba o vijestima iz Bužima, politici i još mnogo toga!

    BuzimPress.ba
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • Naslovna
    • Uslovi korištenja
    • Kontakt
    © 2025 BuzimPress.ba. Designed by HAJ CODE d.o.o..

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.